Datum objave: 31. Svibanj 2023

OSVJESTITE SE / Poslušajte u Posjetiteljskom centru u kanalu svetog Ante buku koju trpi živi svijet u njemu

Diana Ferić
Diana Ferić
Posjetiteljski centar u kanalu svetog Ante, u Minerskoj, kako je na njegovom nedavnom otvaranju, istaknula Anita Babačić, ravnateljica JU Priroda koja ga je  uredila, imao edukativni karakter i to za sve generacije, a s neki  sadržajima u izložbenom postavu značajan je i za ekološko osvještavanje. 
Tako u njemu možete jasno čuti koliku buku u podmorju kanala svetog Ante stvaraju brojna plovila koja njime prolaze i zamisliti kako to negativno utječe na živi svijet u njemu. 
 
 
Zagađenje mora bukom iz godine u godinu sve je izraženije, a to znatno utječe prvenstveno na život morskih sisavaca. Međutim, mnoga morska stvorenja oslanjaju se na zvuk za komunikaciju, navigaciju, pronalaženje hrane ili izbjegavanje grabežljivaca.
Istraživanja pokazuju da buka od brodova može ubiti ličinke morskih puževa, natjerati grbave kitove da prestanu pjevati i uzrokovati da jata plavoperajne tune promijene smjer i postanu 'nekoordinirana', prenosi Business Insider.
 
JU Priroda i Institut Ruđer Bošković stalno prate broj plovila koji prođu kroz  kanal svetog Ante, a tijekom sezone ta se brojka zna dnevno popeti do 1 600 Poznato je i da mnogi ne poštuju ograničenje brzine i da glisiraju po tom kanalu  zbog čeka živi svijet u moru sigurno pati. 
Kanal sa šibenskim zaljevom zaštićeno je područje - Natura 2000.  pa je možda konačno došlo vrijeme da osim brzine, ograniči i broj plovila koji smiju dnevno proći kroz to područje. 
Novootvoreni posjetiteljski centar u kanalu svetog Ante možete još samo danas besplatno razgledati.
Iz kategorije: Vijesti