Datum objave: 30. Svibanj 2023

SUSRET S POVODOM / U palači Gogala obilježen i ove godine povijesni datum kada je Frederik Miroslav Gogala bez stanke letio hidroavinom skoro 12 sati

Diana Ferić
Diana Ferić
Vremešna gospođa u punom smislu te riječi Nika Gogala, suvlasnica poznate šibenske palače  Gogala de Dominis daje svoj doprinos izučavanju i prezentaciji šibenske povijesti i ljudi koji su je obilježili, a dolaze  iz njezine ugledne obitelji.
 
U povodu podviga koji je  30. svibnja 1929. godine izveo njezin otac, pape kako ga zove, Šibenčanin Frederik Miroslav Gogala, potomak plemićke obitelji s Raba de Dominis, kada je bez prekida letio hidroavionom  na relaciji od Boke Kotorske do Sušaka 11 sati i 57 minut što je bio rekord. Sinoć je u svojoj palači organizirala druženje u znak sjećanje na njega, a javnosti je predstavljen i jedan drugi ugledi Šibenčanin koji ima veze s njenom obitelji, Antonio Federico Galvani, doktor prava, političar, povjesničar i književnik koji se oženio  u obitelj de Dominis. Na tom susretu okupili su se prijatelji i suradnici Nike Gogala i zaljubljenici u šibensku povijest i baštinu. 
 
 
Antonio Federico Galvani rođen je u Šibeniku 6. prosinca 1822. Umro je 19. studenoga 1890. Potječe iz obitelji talijanskog podrijetla koja se u Šibeniku nastanila u godinama poslije francuske vladavine u Dalmaciji. Školovao se u Šibeniku, a u Padovi je 1849. doktorirao pravo.
Nakon povratka u Šibenik oženio se kontesom iz plemićke obitelji de Dominis, Antonijom. Bio je javni bilježnik u Šibeniku od 1851. do 1890., a javnobilježnički ured mu je bio u prizemlju sadašnje palače de Dominis – Gogala na Gorici. O njemu su govorili  Zvonko Mijić, jedini šibenski restaurator namještaja te Edi Kapetanović, ekonomist iz poznate šibenske trgovačke obitelji i pasionirani ljubitelj povijesti Šibenika.  Kapitanović je istaknuo  je kako je Galvani bio pripadnik autonomaša koji su u Šibeniku, iako su bili talijanska manjina, bili na vlati 10 godine, a izgubili su je od narodnjaka na čelu s Antom Vitezom Šupukom. Kao takav nije bio za ujedinjenje Dalmacije s Hrvatskom. Na talijanskom jeziku pisao je pjesme, političke članke, drame i studije iz prošlosti Šibenika. Surađivao je u političkim i kulturnim glasilima.
Na talijanskom jeziku pisao je pjesme, političke članke, drame i studije iz prošlosti Šibenika. Proučavao je i zapisivao šibensku povijest, šibensku heraldiku, a bio je glavni izvor informacija o Šibeniku koje je koje je od njega prikupio  poznati britanski arhitekt Thomas Graham Jackson na putovanjima Dalmacijom od 1882. do 1885. godine. O tome je 1887. godine izdao i knjigu koja je u Hrvatskoj prevedena tek nakon 103. godine.  
Galvanijev sin Antonio imao je brata dr. Eugenija, liječnika koji je bio i prvi ravnatelj šibenske bolnice pri njezinu otvaranju 1883.
Zanimljivo je da je dr. Vincenzo Galvani puno kasnije ostao zabilježen kao poznati lik Miljenka Smoje dr. Luiđi u njegovoj čuvenoj seriji "Naše malo misto".
Sve to i još dosta drugih detalja doznala je šibenska javnost zahvaljujući susretu koji je organizirala Nika Gogala u spomen na svog oca, ponosna na svoje korijene i povijesnu  palaču u kojoj živi. To je jedina  šibenska palača u kojoj žive njezini vlasnici. 
 
Izgrađena je na stijeni, na nekadašnjem obrambenom bedemu koji je nastao prije spomena Šibenika, a u jednom njezinom iskopanom dijelu mogu se pratiti slojevi i natpisi o njezinoj povijesti. Vlasnice, gospođa Nike i njezina sestra Liđa, koja živi u Francuskoj, s puno ljubavi su obnovile tu palaču i u noj čuvaju brojne  uspomene.
Iz kategorije: Vijesti