Datum objave: 17. Svibanj 2023

CENTAR IZVRSNOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE / Veleučilište u Šibeniku vrednovalo transparentnost 214 općina

Diana Ferić
Diana Ferić

Najvišu razinu otvorenosti i dostupnosti informacija prema građanima u Hrvatskoj imaju općine Pisarovina (Zagrebačka županija), Hum na Sutli (Krapinsko-zagorska županija) te Donji Andrijevci (Brodsko-posavska županija). To je pokazalo istraživanje koje je provedeno od studenog 2022. do siječnja 2023. godine, a vrednovala se izvrsnost u transparentnosti rada općina za 428 općina. Za svaku općinu prikupljene  su 33 informacije sa službene web stranice što znači da je ukupno stvoren fundus od 14124 podatka koja su ušla u provedenu analizu.To je istraživanje proveo Centar izvrsnosti za lokalnu samoupravu i to za općine  koje je osnovaloVeleučilište u Šibeniku  s Effectus veleučilištem iz Zagreba i Novim informatorom d.o.o. Zagreb, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave i u suradnju s Hrvatskom zajednicom općina. Cilj je pružanja potpore naporima Vlade RH za izgradnjom moderne i učinkovite javne uprave i pridonošenje postizanju posebnih ciljeva utvrđenih Nacionalnim planom razvoja javne urpave za razdoblje 2022.-2027.

Metodologijom istraživanja obuhvaćeni su transparentnost rada načelnika/načelnica, i općinskih vijeća, zatim transparentnost proračuna i planskih aktivnosti, transparentnost u upravljanju imovinom te antikorupcijske mjere.

Veleučilište u Šibeniku provelo je vrednovanje izvrsnosti za općine na područjima Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibenskokninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske i Dubrovačko-neretvanske i to za ukupno 214 općina. Operativni tim za vrednovanje izvrsnosti Veleučilišta u Šibeniku činili su prof. Sanja Veštić Mirčeta kao voditeljica operativnog tima, te studenti  Franka Kulazo, Iva Šprljan, Ivana Pavunić, Jasminka Miškić, Jurica Obadić, Karla Bilušić, Marta Erslan, Melani Colić, Petra Tesker i Sara Kostelac.

Jučer, 16.svibnja 2023. u Zagrebu su predstavljeni rezultati tog vrednovanja, a sudjelovali su dekan Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljubo Runjić, prof. struč. stud. i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave   Sanjin Rukavina.

Tom prigodom dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić kazao je kako  se poticanjem transparentnosti nastoji doprinijeti razvoju moderne i učinkovite javne uprave. "Naš je cilj usmjeren na obrazovanje, ljudi su srce javne uprave“, naglasio je.

Iz kategorije: Vijesti