Datum objave: 04. Svibanj 2023

VIJEĆNICI ODLUČILI / Ljekarna Šibenik mora dati dio zadržane dobiti za novi Dom za stare i nemoćne

Diana Ferić
Diana Ferić

Zdravstvena ustanova Ljekarna ipak će morati dio svoje zadržane dobiti i to u visini 900 000 eura uplatiti na  račun Šibensko – kninske županije,a sredstva će biti utrošena za otkup zgrade sadašnjeg Studentskog doma na Šubićevcu u kojem će Županija urediti Dom za stare i nemoćne i to uglavnom  za nepokretne štićenike.  Takvu odluku donijeli su jučer, većinom glasova  vijećnici Skupštine Šibensko – kninske županije. Budući da za to nisu glasali vijećnici Nezavisne liste Stipe Petrina očito da Odluka donesena i glasovima oporbe. 

Činjenica je da u Statutu Ljekarne ne stoji obveza preusmjeravanja zadržane dobiti prema osnivaču pa je ravnateljica te ustanove Marija Mikulin do sada odbijala napraviti tu transakciju no sada će to očito morati napraviti.
U raspravi koja se povodom donošenja te odluke vodila istaknuto je kako je upitna zakonitost procedure donošenja te odluke jer je prije toga trebalo izmijeniti Statut Ljekarni. Pitanje je hoće li to „oduzimanje” dijela zadržane dobiti u situaciji stalnog poskupljenja lijekova  i nestašica ugroziti poslovanje Ljekarne i njezin odnos s dobavljačima.
Prema podatcima kojima raspolažemo, za takvim načinom usmjeravanja zadržane dobiti jedne zdravstvene ustanove posegnuli su samo u Karlovačkoj županiji.
Ljekarne ostvaruju dobit, ali budući da imaju status ustanove mogu je samo trošiti na unaprjeđenje djelatnosti kojom se bave, a ne smiju je isplaćivati zaposlenicima i trošiti na druge načine. 
Iz kategorije: Vijesti