Datum objave: 03. Svibanj 2023

AKTUALAC NA SJEDNICI ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA / Kijevo još nije sjedište PP Dinara jer splitski HDZ traži da to bude Vrlika

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog sukoba u HDZ – u Šibensko – kninske u Splitsko – dalmatinske županije još nije određeno sjedište Parka prirode Dinara jer Splićani traže da to ne bude Kijevo nego Vrlika, otkrio je na Aktualnom satu današnje sjednice Skupštine Šibensko – kninske županije župan dr.sc. Marko Jelić odgovarajući na pitanje vijećnika Gorana Šimića.

„Pitanje sjedište Parka prirode  Dinara tema je  sukoba u HDZ -u Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske  županije i ja tu podržavam naš HDZ. Bila je već donesena odluka da sjedište bude u Kijevu pa je premijer tu odluku  povukao. Grad Vrlika pretendira da bude sjedište, a bio sam svjedok kada su se oni izrugivali ideju o osnivanju Parka prirode.  Smatran da nema razloga  da gubimo dvije godine za korištenje izdašnih  europskih fondova zbog neslaganja u vladajućoj stranci na državnoj razini”, kazao je župan Jelić.
Inače, današnji aktualni sat, što je rijetkost, prošao je u vrlo tolerantnoj i mirnoj atmosferi. Poremetilo je jedino pitanje vijećnika Branka Đelalije koji je za govornicom pita što je s tvrdnjama pet udruga iz Domovinskog rata koje tvrde da se vijećnik HDZ – a u javnosti lažno predstavlja svoju ulogu u obrani Šibenika. Na to su počela dovikivanja iz klupa čemu se suprotstavio predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina.
 
Reagirala je Sanja Jakelić, vijećnica HDZ -a apelirajući da se takva pitanja ne postavljaju na sjednici Skupštine.
„Mislim da napisi o medijima o nama vijećnicima ne smiju biti teme ove županijske skupštine”, kazala je. 
Na početku aktualnog sata vijećnica NL Stipe Petrina Sanja Radin Mačukat pitala je zbog čega Županija tražio od Grada Vodica da u slučaju raskida Ugovora o otvaranju posjetiteljskog centra u Vodicama traži da joj Grad Vodice isplati oko 400 000 kuna na ime troškove koje do sada imaju. Kazal je da je to nepostojeći centar, da je ugovor nelegalan i da je to jedan od kostura iz ormara koje je sadašnja županijska vlast naslijedila. Župan Jelić je odgovorio da on mora štititi interese Županije i tražiti namirenje štete, a da je spreman i na to da se taj novac uloži u neki drugi projekt u Vodicama. 
 
 
„Župane, rekli ste da je dužnost Grada Vodica braniti interese te jedinice  lokalne samouprave. Pretpostavljam da je to zadaća svakog predstavničkog tijela. Poštujete li vi odluke Županijske skupštine ili vam služi samo za promociju. Donijeli smo odluku o potpunoj transparentnosti trošenja novca iz županijskog proračuna. Zanima me što ste  u vezi s tim napravili.
Što je s Elaboratom o fuziranju domova zdravlja u Županiji. Elaborat je plaćen,a ništa nije napravljeno”,  bilo je pitanje Stipe Petrine
 
Župan Jelić je odgovorio da se unazad mjesec dana na internetskoj stranici Županije može vidjeti svaku račun koji je Županija platila ili je njoj plaćen, a da zbog problema s GDPR -om to nisu mogli ranije napraviti.  O spajanju domova zdravlja je kazao: „Ova Skupština nije donijela odluku o spajanju odnosno osujetila je. Profesor  Ante Pulić je napravio Elaborat, ali on je bio u fazi stand by zbog toga što nije bilo odgovarajućeg zakona. Zakon je donesen, a mi smo sada  u ozbiljnom cajtnotu jer se do 2025. godine moraju spojiti naši domova zdravlja. Ja  sam upozorio da će nam se to dogoditi”. 
„To što pričate o transparentnosti nije baš tako i želim link na kojem mogu vidjeti sve te račune. Osim toga. zanima me što je plaćeno prof. Puliću jer ste najprije rekli da je to elaborat, pa onda da je uvod u elaborat, a on ničemu ne služi”, kazao je Petrina, nezadovoljan odgovorom te je tražio da mu se pošalje pisanim putem.
Vijećnika HDZ – Josu Smolića zanimalo je gdje će biti sjedište jedinstvenog doma zdravlja i je li župan Jelić donio o tome odluku. Poznato je da je prvotno predložio da to bude Drniš.
„Ja sam župan cijele županije, a i vi ste vijećnici cijele županije. Ne bi vas trebalo mučiti gdje će biti sjedište, a ako to ne pitate zbog funkcionalnih razloga imamo problem”, odgovorio je. Sjedište može biti na vrhu Dinare, a ravnatelj će sjediti tamo gdje on odluči. Možda bi bilo dobro da je sjedište u Civljanima jer bi imali pravo na neke povlastice”, odgovorio je. 
Smolić je pitao Stipu Petrinu kako misli održati rad Skupštine kada ih koalicijski partneri napuštaju. 
„Moja NL nema ništa protiv da se Županijska skupština raspusti i da idemo  na nove izbore. Presudni ste u tome upravo  vi u HDZ -u jer vi imate 14 vijećnika. Evo idemo odmah danas donijeti takvu odluku. Nitko sretniji od mene  da se Skupština raspusti. No ja nisam do sada dobio niti jednu službenu obavijest da je itko napustio našu programsku koaliciju”, glasio je odgovor Stipe Petrine.
Iz kategorije: Vijesti