Datum objave: 20. Travanj 2023

SUNCOKRETI RURALNOG TURIZMA / Župan Jelić primio danas nagrađene poduzetnike u ruralnom turizmu iz Šibensko - kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnike u ruralnom turizmu iz Šibensko – kninske županije nagrađene na natjecanju „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske- Sunflower Aword“ koje je održano 28. veljače 2023. godine u Opatiji primio je danas šibensko – kninski  župan dr.sc. Marko Jelić.

 Dobitnik Srebrne povelje u kategoriji „Vinski turizam“ je Testament Winery, posebno priznanje za očuvanje tradicije i običaja u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ osvojio je agroturizam „Marcelovi dvori“, a dobitnik posebnog priznanja za kreativnost i inovativnost u ruralnom turizmu u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ je OPG Marko Duvančić.

 

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ je projekt u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija - turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Prijemu kod župana su nazočili ovogodišnji laureati, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, Ivana Lušić, pomoćnica direktora za razvoj i sustav TZ.

 

Vidimo da se puno toga otvara, ali čini mi se da idemo u smjeru koji nije blizak ovoj priči. U ruralnim područjima otvaraju se urbane vile koje su izolirane i nemaju stvarni doticaj što mi jesmo, s onim što su naši preci, što je naše podrijetlo. Stoga se nadam da će se ovi vaši primjeri, a i one aktivnosti koje radi naša Turistička zajednica zajedno s županijom, i nastaviti”, kazao je župan Jelić.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ istaknula je da Udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“proslavilo svojih prvih 25 godina; „Kada smo pokrenuli ovaj projekt jednostavno smo vidjeli da postoji jedan prostor, da ljudi koji žive i rade u ruralu, nisu dovoljno prepoznati, nisu nagrađivani. Ove godine smo imali 161 kandidaturu iz gotovo svih hrvatskih županija. Meni je jako drago da radimo sa Šibensko – kninskom županijom i posebno s Turističkom zajednicom Šibensko – kninske županije na projektu „Labelling“ – standardizacija i certifikacija u ruralnom turizmu. Vi ste prva županija koja je u stvarnosti završila i opet nastavila tu certifikaciju u ruralnom turizmu.“

Ivana Lušić, pomoćnica direktora za razvoj i sustav TZ čestitala je laureatima na osvojenim nagradama i dodala: „Ovo je jedna, zapravo velika stvar jer je to pokazatelj da se razvijamo u dobrom smjeru i svi ovi projekti koje radimo zajedno s ostalim dionicima, Županijom i sustavom lokalnih turističkih zajednica, bez naših dionika turizma, vinara i ostalih proizvođača to ne bi bilo moguće.“

Iz kategorije: Vijesti