Datum objave: 18. Siječanj 2023

NESTAŠICA LIJEKOVA / Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova te navela da bi se pojedini lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu

Diana Ferić
Diana Ferić

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova. Među njima su i oni izuzetno traženi poput Neofena, antibiotika Klavocina te popularnih kapi za nos Flixonase

Sezona gripe i viroza je u punom zamahu, a na policama ljekarni nestalo je najtraženijih lijekova. Među njima je i i poznati analgetik Neofen, kao i jedan od najpoznatijih antibiotika - Klavocin, a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase i to njih zbog povećane potražnje. Njih neće ih biti sve do početka veljače.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je poduži popis trenutno nedostupnih lijekova te navela da bi se pojedini lijekovi na tržištu mogli naći tek u kolovozu, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja, piše Slobodna Dalmacija.

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se "razlozi povezani s proizvodnjom" ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3