Datum objave: 14. Prosinac 2022

RIJETKE PTICE VOLE MORINJSKI ZALJEV / Ćelavi ibis, ptica koja je u Hrvatskoj izumrla u 18. stoljeću sletio u Morinski zaljev

Diana Ferić
Diana Ferić

Ćelavi ibis, ženka Gipsy, strogo zaštićena vrsta ptice. doletio je jučer u Morinski zaljev, objavila je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.

Ženka Gipsy izlegla se u zoološkom vrtu Rosegg 2018. godine, a potom je uzgojena u Überlingenu na Bodenskom jezeru. S jatom ibisa slijedila je vodiča na paraglajderu, koji ih je odveo na zimovalište u Oasi Laguna di Orbetello u Italiji, odakle je sama trebala migrirati natrag u područje uzgoja.

Ćelavi ibis, ženka Gipsy nakon Kruševa pokraj Zadra, gdje su je danima lovci čuvali da ju netko ne ustrijeli, došla je u Šibensko-kninsku županiju. Naime, svojim izgledom podsjeća na domaću perad pa se lako zabuniti. Nakon para plamenaca koji nas je posjetio prošlu jesen, Morinjski zaljev ugošćuje i druge neobične jedinke ptičjeg svijeta”, kažu u JU Priroda.

Ćelavi ibis (Geronticus eremita) je strogo zaštićena vrsta, a u Hrvatskoj i ostatku Europe je izumro još u 18. stoljeću. Znanstvenici su prije nekoliko godina pokrenuli njegov povratak u stara gnijezdilišta u Njemačkoj i Austriji, u čemu su imali prilično uspjeha. Svi su opremljeni GPS uređajima koji prate njihov let.

Iz kategorije: Vijesti