Datum objave: 10. Veljača 2022

DUGO JE I TREBALO / Šibenik postaje jedan od službenih ulaza u NP Krka, bit će osiguran brodski i autobusni prijevoz

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi službeni  ulaz u Nacionalni park Krka bit će otvoren u Šibeniku uz šest postojećih - Skradin,  Lozovac,  Roški Slap/Laškovica, Burnum/Puljane te Kistanje/Manastir Krka.  Zaključeno je to na sastanku Željka Burića, gradonačelnika Šibenika s Nellom Slavica, ravnateljicom Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Ivonom Cvitan, rukovoditeljicom Službe za turizam, promidžbu, prezentaciju i ugostiteljstvo NP „Krka“ i Dinom Karađolom, direktorom Turističke zajednica grada Šibenika.  

Kroz izradu Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima za razdoblje 2019.- 2031., Javna ustanova ”Nacionalni park Krka”, naime,  uvrstila je aktivnost otvaranja ulaza u NP ”Krka” u gradu Šibeniku kao jedan od važnih stateških projekata. Aktivnost je, istaknuto je na sastanku,  uvrštena s ciljem razrade koncepta odgovornog upravljanja posjetiteljima Nacionalnog parka ”Krka” uzimajući u obzir potrebnu ravnomjernu zastupljenost posjetitelja na svim lokalitetima unutar Nacionalnog parka, ali i na prihvatnim ulazima. Najzastupljeniji su, kazano je,  ulaz Lozovac i ulaz Skradin na koje opada 95 posto svih posjetitelja NP ”Krka".

Smatrali smo da je ovaj visoki postotak potrebno ravnomjernije rasporediti, odnosno rasteretiti te razmotriti mogućnost otvaranja novog ulaza u Nacionalni park ”Krka" - ulaza Šibenik. Predložili smo da se razmotri ideja o prihvatu i prijevozu posjetitelja grada Šibenika koji u prosjeku borave do tri dana u smještajnim kapacitetima grada i otoka u šibenskom akvatoriju. Računali smo pri tom i na stanovnike Šibenika kojima su ”Slapovi Krke” sinonim cijelog Parka i omiljeno odredište. Naravno, u vidu smo imali i nove posjetitelje iz susjednih dviju županija koji bi tada mogli odabrati ulaz Šibenik za posjećivanje NP "Krka” – obrazložila je inicijativu ravnateljica Nella Slavica.

Novi bi koncept prihvata posjetitelja, po riječima Dina Karađole,   Šibenik mogao dodatno marketinški pozicionirati na turističkoj karti te utjecati na  povećanje broja posjetitelja grada koji će, u tom slučaju,  zasigurno koristiti i druge usluge.

Apsolutno podržavam ideju o otvaranju ulaza Nacionalnog parka Krka u Šibeniku jer je i te kako utemeljena. Ono što je nužno za realizaciju ovog projekta je osigurati redovnu autobusnu i brodsku liniju, prezentacijsko-prodajni prostor za rad Javne ustanove ”Nacionalni park Krka” uz prateću organizacijsku shemu i toga ćemo se prihvatiti zajedničkim snagama“ – istaknuo je gradonačelnik Burić podsjetivši da se zajedničkom nadogradnjom turističke ponude može za obje strane, Grad Šibenik i NP „Krka“,  osigurati nova i važna gospodarska pozicija.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: