Datum objave: 26. Veljača 2021

STRAŠNE ŽENE / Irena Ateljević, znanstvenica, feministkinja i pobornica održivog razvoja je u utrci za ovogodišnju nagradu "Fierce Women WoW"

Diana Ferić
Diana Ferić

Irena Ateljević poznata znanstvenica na području održivog razvoja s međunarodnom profesorskom karijerom, koja je odrasla u Šibeniku, nominirana je za ovogodišnju nagradu Fierce Women WoW   ili Strašne žene. Dodjela nagrade za strašne žene godine nastavak djelovanja K-zone u sferi podizanja vidljivosti stvaralaštva i znanja o postignućima žena diljem svijeta. Riječ je o projektu ‘Women on Women’ koje čine festivali Mesto žensk iz Slovenije, Tiiiit.Inc iz Makedonije te Outlandish Theatre iz Irske te hrvatski portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women

Svaka će od navedenih organizacija u održati dodjelu nagrada za strašne žene godine u svojim lokalnim sredinama. 

Na adrese udruge i uredništva portala posljednjih su mjeseci pristigle nominacije za preko 60 iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Prijedloge građanki i građana evaluirao je žiri udruge K-zona.

Strašna žena Irena Ateljević bila je znanstvenica na Novom Zelandu. Doktorirala je socijalnu geografiju, a u Hrvatskoj se dugi niz godina bavi podizanjem svijesti o ekološkoj ishrani, poljoprivredi i principima samoodrživog razvoja. 2019. godine pokrenula je vlastiti projekt, zemlju Terra Meera (terrameera.com) koja se nalazi u Bribiru i od globalne je važnosti. Na toj lokaciji Irena Ateljević je odlučila posaditi dvije stotine stabala kao početak priče o regenerativnoj poljoprivredi i samoodrživosti. Terru Meeru vidi kao prostor za žene, gdje se mogu povezati s prirodom i svojom energijom te samima sobom - kao pravo žensko utočište, stoji u obrazloženju te nominacije.

Pet dobitnica ovogodišnje Fierce Women WoW nagrade bit će objavljena u srijedu, 3.3.2021., putem live streaminga na Facebook pageu portala Voxfeminae.net.

Bit će to pet strašnih žena i heroina koje su dale značajan doprinos za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj u protekom razdoblju. Dodjela nagrada stoga je prilika da se uoči 8. marta – međunarodnog dana žena, valorizira, popularizira i u fokus javnosti još jednom stavi djelovanje i postignuća svih nominiranih.

Iz kategorije: Vijesti