Datum objave: 21. Listopad 2019

Štrajk danas u svim osnovnim i srednjim školama, u četvrtka na fakultetima, a vlada razmatra mogućnost zabrane

Diana Ferić
Diana Ferić

Štrajka se danas u svim osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županija uključujući i Grad Zagreb pa tako i u Šibensko - kninskoj županiji. Vlada razmatra mogućnosti zabrane štrajka.


Jutros je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata znanosti pa će u četvrtka, 24. listopada štrajk biti organiziran i na fakultetima i veleučilištima.

'Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa', rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja, javlja N1.


'Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku...', rekao je Igor Radeka.

 

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, prenosimo s tportala.
Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu 'Štrajk u osnovnim i srednjim školama' - izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka. Govorit će predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.
No kako će se štrajk dalje razvijati, hoće li biti plaćen, zabranjen ili će se dogoditi neka treća opcija? Ministar rada Josip Aladrović rekao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

 

Štrajk prosvjetara se nastavlja jer sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za ukupno 6,12%, u tri maha po 2% (2% + 2% + 2%) u 2020. godini, prenosi HRT.

 

Koeficijenti složenosti poslova kamen spoticanja su i za učitelje i za profesore već godinama. Svjesni su i u Vladi da ta Uredba iz 2001. godine različito definira radna mjesta u javnoj i državnoj upravi i zato će angažirati stručnjake koji će izraditi kvalitetan dokument.

 

No osim nezadovoljstva premijerovom ponudom, školske sindikate muče i neka pitanja. Primjerice hoće li štrajk biti plaćen?

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je štrajk rekavši da je Vlada predložila korektnu ponudu. Što se tiče nastavka razgovora sa školskim sindikatima, kaže, ponuda je na stolu, a na upit hoće li ih primiti premijer odgovara kako nije siguran.

 

A što će se događati sljedećih dana, doznat će se uskoro. Aladrović kaže da je više opcija na stolu.

 

- Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović.


 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3