Datum objave: 10. Listopad 2019

Sutra nema štrajka u školama u Šibensko - kninskoj županiji jer po cirkularnom principu nisu na redu

Sutra nema štrajka u školama u Šibensko - kninskoj županiji jer po cirkularnom principu nisu na redu
Diana Ferić
Diana Ferić

 

Nastava se sutra u svim školama u Šibensko - kninskoj županiji nastavlja, a štrajkat će se u školama Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska te Varaždinska i Međimurska županije, prema planu takozvanog cirkularnog štrajka u kojem se svakog dana izmjenjuju škole u kojima će rad biti obustavljen. To su na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu priopćili čelni ljudi
Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja

 

Očekuje nas deset dana cirkularnog štrajka, što znači da tijekom deset dana učenici dva dana neće imati nastavu. Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novina u Hrvatskoj, nismo mi to izmislili, nismo tako kreativni, ali iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Sutra, u petak, u štrajku će biti škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska te Varaždinska i Međimurska županije”, kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.Vani javne službe štrajkaju na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi”, kazao je Mihalinec. “Mi ćemo proći deset dana cirkularnog štrajka. U tih deset dana učenici neće imati dva dana nastavu. Time ćemo pružiti zorni prikaz građanskog odgoja”, kazao je Branimir MIhalinec, predsjednik  Nezavisnkog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kako piše telegram.hr.

Sindikalist se osvrnuo i na probleme s internetskim stranicama škola. “Jučer je pao sustav Carneta, danas je pao sustav Carneta, jer svi iz škola šalju izvješća o štrajku, kao što i roditelji traže informacije. Mora se uložiti u informatički sustav. Nitko ne reagira kada Carnet padne jer učitelji ne mogu upisivati ocjene na kraju školske godine. Možda će sada reagirati, kada roditelji neće moći dobiti informacije. 85 posto zaposlenih u srednjim školama, neću reći članova, je u štrajku. Dobivamo informacije iz srednjih škola da su gotovo svi u štrajku. Ne samo članovi sindikata”, kazao je Mihalinec, dodavši da su u štrajku neke škole koje nemaju organizirane sindikalne podružnice.

Mikrofon je nakon Mihalinca preuzela Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, rekavši da Vlada mora biti zabrinuta s obzirom na podatke o uspjehu današnjeg štrajka. „U štrajku je 89,24 posto zaposlenih u osnovnih školama, a ti podatci nisu konačni. U nekim županijama štrajka 99 posto zaposlenih. Takav odaziv pokazuje da su svi ujedinjeni u zahtjevima za rastom koeficijenata o složenosti poslova za sve zaposlenike”, kazala je Sanja Šprem.
“To više nije pitanje materijalne potplaćenosti, ovo je pitanje borbe za vlastito dostojanstvo. Nastavimo hrabro dalje. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustav važan. Danas želim zahvaliti svim roditeljima u Hrvatskoj, koji su ogromnom podrškom već od jučer krenuli davati podršku. Roditelji, velika vam hvala”, rekla je Šprem.
 

Iz kategorije: Vijesti