Srijeda, 09 Listopad 2019 10:05

HC nabavlja specijalno vozilo za detektiranje opasnih mjesta na hrvatskim cestama

Napisala: 
HC nabavlja specijalno vozilo za detektiranje opasnih mjesta na hrvatskim cestama

Hrvatske ceste  nabavljaju specijalno vozilo, vrijedno šest milijuna kuna, u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže, piše u srijedu Večernji list

 

U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav pak imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 milimetara, a vertikalnog do plus/minus 15 milimetara.

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, u kojima nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.
Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta 'Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama', koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.
Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-u ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća, donosi Večernji list.

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!