Datum objave: 08. Listopad 2019

Na području na kojem se traga za nestalim pomorcima s Bourbon Rhoda uočene signalne rakete

Na području na kojem se traga za  nestalim pomorcima s Bourbon Rhoda uočene signalne rakete
Diana Ferić
Diana Ferić

Posada broda Alp Striker, koji aktivno traga za nestalim pomorcima, uočila je signalnu raketu. Bijeli pa crveni signal trajao je dvadesetak sekundi, a u potragu za nestalim pomorcima uključio se i avion američke obalne straže. Brodovi za potragu trebali bi do te lokacije stići za oko dva sata.

 

Francuski le Parisien objavio je u utorak ujutro da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća svjetlosna raketa za poziv u pomoć" u blizini područja na kojem je potonuo Bourbon Rhode. Alp Striker je dojavio da su dva promatrača na mostu vidjela tijekom dvadesetak sekundi bijeli, potom crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao mogući poziv upomoć.

 

"Područje na kojemu je signal uočen je u skladu s jednom od teorija gdje bi nestali pomorci mogli biti nakon brodoloma", priopćeno je iz Préfecture de Martinique. Regionalni operativni nadzorni i spasilački centar Antili-Gvajana "odmah je zatražio da tri trgovačka broda skrenu s puta i odu na to područje. Tamo bi trebali biti tijekom utorka".

 

Također, od posada svih brodova koji prolaze područjem gdje bi pomorci mogli biti traži se pojačano osmatranje. U utorak ujutro u potragu se dignuo i avion američke obalne straže Hercules C-130 koji će nadlijetati područje.
 

U međuvremenu, obitelj i prijatelji nestalog hrvatskog pomorca i kapetana potonulog broda Bourbon Rhode ne odustaju. Nakon peticije kojom su tražili nastavak potrage, a koja je sakupila više od 40.000 potpisa, pokrenuli su kampanju za skupljanje novca. Kao cilj su postavili iznos od 300.000 eura. Iznos doniranog novca vrlo brzo raste, premašio je 14.500 eura.

 

Bourbon Rhode, brod s 14 članova posade, potonuo je na Atlantiku 26. rujna. Akcija potrage za pomorcima i spašavanja trajala je samo sedam dana, a za to su vrijeme pronađena tijela četiri pomorca. Obustava potrage izazvala je zgražanje

Hrvatske, ali u kompaniji kažu da za nestalima i dalje traga brod Alp Striker koji može ploviti na velikim udaljenostima.
Trojica pomoraca pronađena su živa na splavi. Spašeni pomorci tvrde da su sva četiri splava za spašavanje uspješno spuštena u more te da postoje velike šanse da su i ostalih sedam pomoraca živi na splavi.
 

Iz kategorije: Vijesti