Datum objave: 06. Listopad 2019

Šibenik je bio u konkurenciji, ali nije izabran među 12 najboljih gradova u Hrvatskoj

Šibenik je bio u konkurenciji, ali nije izabran među 12 najboljih gradova u Hrvatskoj
Diana Ferić
Diana Ferić

Trijumf Zagreba u izboru za najbolji veliki grad po kvaliteti života, proglašenje Pule najboljim velikim gradom za gospodarstvo te dodjela pojedinačnih nagrada Koprivnici za ECO City i Dubrovniku za Smart City.
To su najiščekivanije odluke u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je okončan završnim skupom u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Osim Zagreba, naslove najboljih u kategoriji kvalitete života izborili su i Poreč u konkurenciji srednjih te Krk kod malih gradova. Poreč je tako obranio naslov najboljeg iz prošle godine, što je pošlo za rukom i Krku te Svetoj Nedelji u kategoriji gospodarstvo za male, odnosno srednje gradove, piše Jutarnji list.
 

Obrazovanje
U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres u konkurenciji malih gradova.
Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u fondovima EU, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.
 

Najbolja praksa i rješenja

 

Dubrovnik je na natjecanju za nagradu Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog.
Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je “broj jedan” među velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44.733 kuna) i po broju visokoobrazovanih.
Glavni grad je među tri najbolja velika prema kriterijima izvornih prihoda proračuna, bruto plaće zaposlenih, udjela poreznih prihoda u proračunu te udjela subvencija za gradski prijevoz u proračunu grada.
 

Devet kriterija
Ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima odvijalo se od strane stručnoga žirija prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova analizirana su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. U sklopu ovog istraživanja napravljena je anketa među građanima o kvaliteti života u njihovim sredinama.

 

Pula je ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo zahvaljujući, među ostalim, plasmanu unutar četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnome izvornome prihodu po stanovniku od 4013 kuna, dok je među najboljih pet po niskoj stopi udjela siromaštva među stanovništvom. U završnoj konkurenciji s Pulom u ovoj kategoriji bili su lanjski pobjednik Varaždin, Rijeka, Samobor i Dubrovnik.Pazin je naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju osigurao zahvaljujući udjelu u gradskom proračunu izdvojenom za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, od 58 posto. Među tri je grada, u ovoj konkurenciji, s najboljim pokazateljem iznosa stipendija i školarina, od 48 kuna, po stanovniku.
 

 

Dva naslova
Pazin je i među tri veća grada s najboljim pokazateljima omjera odgojitelja i djece u vrtiću, s omjerom 5,9 djece na odgajatelja, te iznosu porodiljne naknade, od 3878 kuna, po novorođenome. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.
Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk.

 

Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života, a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.
Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru pa se može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

 

Iz kategorije: Vijesti