Datum objave: 04. Listopad 2019

Šibenik u kategoriji najboljih hrvatskih gradova po demografiji i razvoju visokog obrazovanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je u užem izboru za izbor najboljih hrvatskih gradova u kategoriji obrazovanja i demografije koji Hanza Media provodi u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos, priznanja najboljim hrvatskim gradovima u šest kategorija dodijelit će se u petak upravo u Šibeniku.

 

Prestižna nomininacija dodatna je potvrda da je Šibenik, upravo zahvaljujući izdvajanjima za obrazovanje i pronatalitetne mjere, prepoznat kao jedan od najpoželjnjijih hrvatskih gradova za mlade obitelji, kažu u gradskoj upravi.

 

“Projekti koje provodimo u Šibeniku imaju za cilj podizati kvalitetu života svih Šibenčana, a posebno smo fokusirani na djecu i mlade kojima se trudimo osigurati poticajnu sredinu s namjerom da se u Šibeniku školuju, rade, žive i osnivaju obitelji. O mladima najviše ovisi kako će Šibenik izledati u budućnosti i zato ih nastavljamo pratiti i podržavati i nakon završetka obrazovanja, nastojeći im osiguravati brojne prilike, od zapošljavanja u struci do poticajnih uvjeta za rješavanje stambenog pitanja, kao što smo to učinili izgradnjom Šubićevca koji je danas novi dom za 148 mladih obitelji”, istaknuo je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

 

Razvoj visokog obrazovanja, jedne od ključnih odrednica razvoja Šibenika, intenzivno je započeo otvaranjem sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u listopadu 2015. godine, čime je postavljen kamen temeljac za razvoj sveučilišta u gradu. U Šibeniku je tako u tijeku jedan od značajnijih kapitalnih projekata vezanih za ulaganje u visoko obrazovanje i jačanje infrastrukture studentskog smještaja - izgradnja novog moderno opremljenog studentskog doma na prostoru bivše vojarne Palacin, ukupne vrijednosti 84 milijuna kuna. Grad Šibenik nastoji motivirati one najbolje pa tako 48 studenata podupire i kroz stipendije za koje je u proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna.

 

No, pored ulaganja u visoko obrazovanje, Grad Šibenik brojnim projektima nastoji stvarati poticajnu sredinu za mlade obitelji koje u Šibeniku žive i rade, pri čemu je se osobita pažnja posvećuje osiguravanju kvalitetne predškolske i školske infrastrukture. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava te značajnim ulaganjima od strane Grada, u protekloj godini Grad je realizirao energetsku obnovu velikog broja dječjih vrtića, a u planu je I izgradnja novog dječjeg vrtića u Crnici.

 

U ovoj godini Šibenik je podignuo visinu iznosa sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće s dosadašnjih 700 na 900 kuna mjesečno po djetetu, a vrijedi istaknuti i kako je upravo Šibenik među prvim gradovima u Hrvatskoj osigurao smjenski rad vrtića do 21 sat te uveo e-upise. Za novorođenu djecu iz gradskog proračuna ove je godine izdvojeno 1.650.000 kuna za pomoć roditeljima, a Šibenik je među najboljim većim gradovima i po pitanju omjera zaposlenih u vrtićima i školama pa je tako u vrtićima 6,5 djece na jednog odgajatelja odnosno 6,5 školaraca na jednog učitelja.

 

Sa Šibenikom će se u konkurenciji velikih gradova u kategoriji obrazovanja i demografije, natjecati još Bjelovar, Pazin, Velika Gorica i Čakovec.
 

Iz kategorije: Vijesti