Datum objave: 23. Rujan 2019

Porazni rezultati:Državnu maturu ni na drugom roku nije položilo više od 5 000 maturanata

Porazni rezultati:Državnu maturu ni na drugom roku nije položilo više od 5 000 maturanata
Diana Ferić
Diana Ferić

Ukupno 5178 maturanata nije uspjelo položiti državnu maturu niti nakon drugog, jesenskog roka, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Među njima je, potvrđuju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i 181 maturanata iz gimnazija, prenosimo s portala Telegram.hr.

Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju, iako su s pozitivnim ocjenama završili četiri razreda gimnazije.

 

STRUKOVNJACI IPAK IMAJU OPCIJE

 

I dok gimnazijalci zbog pada na maturi nemaju mogućnost upisa na studij, strukovnjacima bez mature otvoren je upis u niz privatnih i javnih veleučilišta i visokih škola, unatoč preporukama Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja da se na preddiplomske studije upisuju isključivo pristupnici koji su položili državnu maturu, navodi dnevnik.

 

U jeku rujanskog upisnog roka primjera visokih učilišta koji primaju kandidate bez mature je na pretek. Potrebno je umjesto mature položiti prijemni ispit i uplatiti školarinu, koja se u pravilu kreće od 15 do 30 tisuća kuna godišnje, donosi Jutarnji list.

 

Iz kategorije: Vijesti