Utorak, 17 Rujan 2019 14:14

Počinje obnova srednjovjekovnog obrambenog bedema na Zagrađu koji se već dugo urušava

Napisala: 
Počinje obnova srednjovjekovnog obrambenog bedema na Zagrađu koji se već dugo urušava

Grad Šibenik je potpisao ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na (zapadnom) Dolačkom bedemu sa splitskom firmom Kor d.o.o. vrijedan 198.616 kuna. Za ovu namjenu je gradska uprava osvojila 120 tisuća kuna prijavom na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2019. godinu, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture.

'Šibenik je u prošlosti je bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz četiri tvrđave fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika.Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvano je i vidljivo još 120 metara. Ovim zahvatom će se obuhvatiti 50 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a za što smo ponovo uspjeli osvojiti bespovratna sredstava, i to u iznosu od 60 posto vrijednosti radova, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Radovi će se odviti pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te će obuhvatiti mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

 

Završetak radova se očekuje do sredine studenog ove godine.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!