Datum objave: 12. Rujan 2019

Kaprijani se ne mire s enormnim povećanje cijene za potrošenu vodu prema Zakonu o otocima

Diana Ferić
Diana Ferić

Značajno povećanje račune za potrošenu vodu mještani Kaprija od 1. kolovoza plaćaju zbog izmjena koje je donio novi Zakon o otocima i Pravilnik o regulaciji opskrbe vodom koje je donio hrvatski Sabor i Vodovod i tvrtka Vodovod i odvodnja tu ne može ništa napraviti, ustvrdio je danas na sjednici Gradskog vijeća Frane Malenica, direktor te tvrtke odgovarajući na pitanje vijećnika Antona Dobre zbog čega su računi enormno povećani.
Već je objavljeno da se računi koji stižu ovih dana na adrese Kaprijana kreću od 900 do 18 000 kuna. Kaprijani najavljuju prosvjede.

"Nakon stupanja Zakona o otocima mi moramo primjenjivati novi cjenik. Država subvencionira prijevoz vode na Kaprije s 900 000 kuna, to znači za 14 000 kubika koje građani dobivaju besplatno. To je 5 kubika vode po stanovniku mjesečno. Račun od 20 000 kuna koji je dospio u medije je račun koji mora platiti jedan poduzetnik Kapriju, pravna osoba. Oni nemaju pravo na subvencioniranu vodu, ali imaju pravo na refundiranje polovice plaćene cijene", kazao je Malenica.

Na Kapriju se time ne mire.

"Za ovo netko mora odgovarati! Ti računi nisu samo nerealni, oni su protuzakoniti. Da naša Vlada ide provoditi strogoću nad otočanima, to je za plakati. Nadležno ministarstvo je u isti koš stavilo ugostitelje, iznajmljivače i socijalno ugrožene, od kojih mnogi još vodu niti nemaju", kazao je za ŠibenikIn Dinko Jelovčića, predsjednik Mjesnog odbora Kaprije.

Malenica je danas najavio da je izrađena projektna dokumentacija za vodovod do Obonjana, a slijedi druga faza izrade i to upravo vodovoda do Kaprija pa onda do Žirja  što bi sve bilo gotovo za dvije godine. Nakon toga će se tražiti sredstva iz EU fondova za izgradnju vodovoda do otoka za što će trebati oko 30 mijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti