Datum objave: 02. Rujan 2019

Za sada nema sankcija za izvikivanje "Za dom spremni" na Thompsonovom koncertu u Skradinu

Za sada nema sankcija za izvikivanje "Za dom spremni" na Thompsonovom koncertu u Skradinu
Diana Ferić
Diana Ferić

Policijska uprava šibensko - kninska neće za sada reagirati na to što je na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Skradinu ovog je vikenda došlo do uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" na javnom prostoru, a što predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske. Naime, kako doznaje HINA "informaciju o događaju" poslali su na Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku kako bi odlučili, nakon konzultacija, hoće li uopće postupati. Iz DORH-a, za sada, nije stigao odgovor na naš upit o tome što će "savjetovati" policiji. No, krenimo redom, piše portal Index.hr.

 

Prije dva tjedna objavljena je presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni" na njezinu početku. Presuda je donesena 13. lipnja ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.


Policija i DORH morali bi se držati zakona
U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
Prema tumačenju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića izvođenje sporne pjesme u dijelu izvikivanja ustaškog pozdrava je zabranjeno, a policija i DORH moraju to poštivati, sve dok sud, eventualno, ne donese drugačiju presuda o ovom slučaju. Isto tako zamjenik šefa policije Josip Ćelić naglasio je kako policija mora provoditi zakon, sukladno presudi Visokog prekršajnog suda.
 

 

Policija za sada bez postupanja, čekaju što će im reći DORH!?
"Moram reći dvije riječi. Dakle, imamo jednu pjesmu iz Domovinskog rata oko koje se diže velika prašina. Nemojte da se to čini kao izgovor ili pravdanje, nije, za svaku dobru stvar se diže prašina, tako kaže naš narod, pa tako i za ovu našu pjesmu koja je iz Domovinskog rata, koja je jedan od simbola Domovinskog rata. To je naša simbolika koju ne damo, ako je se odreknemo, odreći ćemo se i sebe, možda i Domovinskog rata... Otpjevat ćemo u sjećanje na Domovinski rat pjesmu Čavoglave, onako kako smo je pjevali... Idemo zajedno...", najavio je Marko Perković u subotu u Skradinu izvođenje Čavoglava. Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike.

 

Spornu snimku objavio je Index, a unatoč svemu, šibenska policija za sada neće postupati. Kako nam kažu - čekaju DORH zbog konzultacija odnosno "daljnje koordinacije".

 


 

Iz kategorije: Vijesti