Datum objave: 20. Kolovoz 2019

Bolesnicima se loše piše, zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj idu u štrajk

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon jutrošnjeg sastanka s ministrima  Marićem, Kujundžićem i Aladrovićem, zdravstveni djelatnici poručuju da idu u štrajk te da će liste čekanja biti još veće.
"Odgađanje ne vodi nikamo, ljudi nemaju nadu i mi se moramo organizirati. Planiramo štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju!, prenosimo s portala Index.hr.

 

Poručujem građanima da očekuju još veće liste čekanja ako nas se ne podrži, ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih i najzapostavljenijih.. Do petka ćemo znati kojom snagom i kojim načinom ćemo štrajkati", poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog samostalnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

 

Najranije kada se može očekivati početak štrajka je 15. rujna.
Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ponovili su kako ne odustaju od svojih zahtjeva koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnim ugovoru. To su povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja.
Anica Prašnjak. čelnica sindikata medicinskih sestara i tehničara, izjavila je kako će o datumu štrajka odlučiti sindikalna tijela, a u međuvremenu će vidjeti s čime će vlada izaći pred sindikate u petak.
Medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima u zdravstvu u prosvjednim aktivnostima pridružit će se i Hrvatski liječnički sindikat, potvrdio je Igor Tripalo, dopredsjednik trećeg najvećeg sindikata u zdravstvu, koji formalno zbog nereprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, iako im prisustvuje.
Tripalo je razočaran ishodom današnijh razgovora te ističe kako liječnici, osim štrajka, imaju mogućnost u znak prosvjeda povući suglasnosti za rad iznad 48 sati tjedno, što bi značilo da liječnika neće biti vikendom u bolnici, no o toj će mogućnosti odlučiti Glavni odbor sindikata.
 

 

Pregovori se vraćaju na početak
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako su pregovori formalno vraćeni na početak, ali očekuje da će zdravstveni djelatnici u konačnici dobili veće plaće. Kazao je kako će danas vladi biti predloženo imenovanje pregovaračkog odbora kako bi pregovori bili nastavljeni u petak u 9 sati, a sve riješeno, vjeruje, do 31. listopada.
"Mislim da u konačnici hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veću plaću ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj. Svojim radom i kvalitetom pokazali su i sada na slučaju otrovane djece u Splitu koja je razina hrvatske medicine i da se može nositi s najboljima u svijetu", izjavio je Kujundžić.

 

Ministar je zahvalio sindikatima na razumijevanju, skromnosti i korektnosti

Razočarenje nakon današnjeg sastanka izrazio je i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi koji je rekao kako su sindikati očekivali da se danas ipak započne s pregovorima kao i da sindikatima i dalje kao startna pozicija ostaje parafirani Kolektivni ugovor.
"Očekvali smo da će se danas krenuti s pravim pregovorima, ali usprkos tome što su bili ministri Marić i Aladrović nije se ništa konkretno dogovorilo. Jedino konkretno je da pregovori počinju u petak u 9 sati, a da će ministar Kujundžić iskomunicirati s premijerom o daljnjem tijeku pregovora", kazao je .
Topolnjak kaže kako će sindikati sudjelovati u pregovorima, a usporedno se pripremati na prosvjedne aktivnosti, pri čemu će potporu zatražiti i od građana.
"Samo da radimo po onome što nam zakoni nalažu mi možemo napraviti kaos u sustavu. Ne inzistiramo na tome, ne želimo to napraviti odmah. Pričekat ćemo stav vlade, ali ako se vlada i nadalje ne pokaže vjerodostojnom kao dosad, mi nećemo moći drugačije", rekao je Topolnjak.
Kazao je da ih na to prisiljava vlada i premijer Plenković te da je na njima sljedeći ptoez.
"Trebali bi konačno shvatiti da u zdravstvu nije sve kako treba, da nam odlaze i zdravstveni i nezdrastveni radnici", rekao je Topolnjak.
 

 

Sljedeći sastanak bit će u petak
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je nakon sastanka sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva da će slijedeći sastanak sa sindikatima biti u petak 23. kolovoza, a na kojem kreću razgovarati o financijskim učincima pregovora.
"Danas smo na sastanku definirali teme o kojima ćemo razgovarati i predstavnike te smo otvorili početak novih pregovora. Zahtjevi danas nisu izneseni, samo smo razgovarali o tome da onaj prethodni zahtjev ostaje i dalje aktualan", izjavio je Aladrović novinarima nakon sastanka.
Najavio je da je u petak slijedeći sastanak te se tada kreće razgovarati o financijskim učincima tih pregovora.
"Nismo danas razgovarali apsolutno ništa o brojkama, ali naravno da su sindikati istaknuli da njihovi zahtjevi ostaju na razini onoga što je ranije parafirano. Pregovori će trajati neko vrijeme, razgovarat ćemo, vidjeti kolike su nam fiskalne mogućnosti i kolike su mogućnosti u državnom proračunu i ono što je realno i moguće očekivati", kazao je.
 

 

Aladrović pretpostavlja da će do dogovora doći.
"Vladina početna pozicija je, kako smo i ranije komunicirali, da ćemo zagovarati horizontalno povećanje plaća, odnosno povećanje kroz osnovicu. Međutim ovaj granski kolektivni ugovor vrijedi do 31. listopada, svjesni smo i te odgovornosti i očekujemo da ćemo naći zajednički jezik", kazao je.
Na sjednici Vlade u četvrtak bit će imenovan Vladin pregovarački tim
Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da danas nisu bili predviđeni nikakvi posebni zaključci i nekakve velike stvari s obzirom da imaju formalni dio koji trebaju učiniti, a to je imenovanje Vladinog pregovaračkog tima koji će biti imenovan u četvrtak na sjednici.
Nije konkretno odgovorio na pitanje koliko je Vlada spremna ponuditi liječnicima, poručivši da će o svemu tome razgovarati. "Ima prostora za razgovore na sastancima, pa ćemo, između ostalog, o tome govoriti", kazao je.
Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

 

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3