Datum objave: 12. Kolovoz 2019

Danas ćemo se "peći" 35 stupnjeva i više, ali u Šibeniku je znalo biti i toplije

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedan ovogodišnji toplinski val najizraženiji će na našem području biti upravo danas. Temperature zraka nerijetko će prelaziti 35 stupnjeva, pa upozorenja liječnika treba shvatiti vrlo ozbiljno. Možda vas utješi da je u Šibeniku bilo i većim vrućina. Rekordna 39,4 stupnja izmjerena su u Šibeniku 10. kolovoza 2017. Prije toga rekord je držala srpanjska temperatura zraka od 38, 2 stupnja Celzijusova izmjerena u Šibeniku 1949. godine.

 

Hrvatski rekorder apsolutnih maksimalnih temperatura zraka nije, kao što bi se moglo očekivati neki od priobalnih gradova. Vrh tablice već desetljećima drže Karlovac, Knin i Osijek. Najviša apsolutna maksimalna temperatura zraka od čak 42,4 stupnja izmjerena je 1949. godine u Karlovcu. Knin je rekordnih 40,9 stupnjeva imao 19. srpnja 2007., a u Osijeku je 40,3 stupnja izmjereno 5. srpnja 1950. godine.

 


Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti  danas 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi.
Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana.

 

Valja stoga još jednom podsjetiti na najvažnije preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo: nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, izbjegavajte koliko možete izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, jedite laganu i nezačinjenu hranu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu i široku odjeću i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

 

Osim vrhunca vrućine, tijekom sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom.
 

Iz kategorije: Vijesti