Datum objave: 05. Kolovoz 2019

Hrvatska dobila muzej posvećen težaku, ali ne šibenskom

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je dobila muzej posvećen težaku, vinogradarstvu i vinu, ali ne šibenskom težaku, ne težaku iz težačkog grada Šibenika, nego težaku s poluotoka Pelješca i njegovim vinogradima.
Muzej vinogradarstva i vinarstva kao izravni spomenik težaku, težakom trudu, težaštvu i težačkoj kulturi otvoren je u Putnikovićima na Pelješcu. Eksponati su izloženi u izvrsno koncipiranom prostoru koji je podijeljen na Doma vinarske tradicije, Dom povijesnog razvoja loze i Dom vina u tradiciji življenja.
Muzej je, naglašava njegov idejni začetnik Želimir Bašić, spomenik težaku i njegovoj muci. Muzej otkriti kakvu je ulogu imalo vino u životu Pelješca i Dalmacije, tko su slavni pelješki vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino…
Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva posvećen težaku rezultat je zajedništva i velike ljubavi žitelja Putnikovića i Pelješca prema svojoj povijesti, tradiciji i baštini.
Na otvaranju muzeja, Branko Bačić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuo je kako su do sada samo suhozidi bili jedini spomenici vinogradu, vinu i težaku.
Težački grad Šibenik koji se ponosi svojim težačkim korijenima i težačkom tradicijom, čiji dužnosnici u prigodama i danas rado i s ponosom naglašavaju da je šibenik težački grad, težaka i težačke batine odavno se odrekao. Težaka više nema, a težačka baština topi se i nestaje bez traga. Ništa zato, šibenska djeca i mladost imat će gdje naučiti nešto težacima i povijesti vlastitog grada. Već ove jeseni mogu ići na ekskurziju u Putnikoviće.
 

Iz kategorije: Vijesti