Datum objave: 02. Kolovoz 2019

Ostaje pogled iz hotela Bellevue i buduće Krke "vrijedan milijun dolara" - na benzinsku crpku, samo ljepše "obučenu"

Ostaje pogled iz hotela Bellevue i buduće Krke "vrijedan milijun dolara" - na benzinsku crpku, samo  ljepše "obučenu"
Diana Ferić
Diana Ferić

Izgleda da samo vlasnicima dvaju hotela na šibenskoj rivi, luksuznog Bellevuea i stare Krke koja bi uskoro treba biti obnovljena i "zasjati punim sjajem" smeta to što se nije izmjestila Inina benzinska crpka koja se nalazi ispred tih hotela, kao posebna turistička atrakcija, na koju gosti kao "guštaju" gledati iz svojih soba. Nekoliko dana nakon što je novi vlasnik hotela Krka, poljski poduzetnik Paweł Piotr Bryja najavio da će "hotel Krka za dvije godine će biti najjači hotel u Šibeniku, gradska vlast izlazi s informacijom i rekonstrukciji benzinske crpke ispred njega!

Gradskim ocima premještanje nije očito bilo ni u primisli, prema odgovorima koje smo dobili iz Ureda šibenskog gradonačelnika i iz Ine. Iako bi izmještanje benzinske crpke iz središta grada trebao biti interes ne samo investitora u obližnje hotele nego i Grada Šibenik.

 Naprotiv, kreće se u rekonstrukciju te benzinske crpke što svi svesrdno podržavaju pa ispada da se vlasnici tih dvaju hotela zalažu za svoje partikularne interese iako bi to trebao biti i interes Šibenika kao turističkog grada. Taj sadržaj sigurno nije primjeren središtu grada niti okružju luksuznih hotela Poznato je da to nije usklađeno ni s GUP -om jer je taj dio tog plana Ministarstvo zaštite okoliša i graditeljstva stavilo izvan snage.


Predstavnici gradske vlasti i Županijske Lučke uprave ovih su dana s ponosom priopćili javnosti kako je prezentiran Projekt rekonstrukcije Benzinske postaje INA-Obala

Prezentirali su ga sami sebi, jer nikog drugog osim njih, predstavnika Ine kao investitora i projektanta na tom sastanku nije bilo, a novinari su dobili samo priopćenje.

 

"Projekt obalne postaje dio je nove koncepcije rješavanja prostornih zahvata u štićenim obalnim prostorima na gradskim šetnicama koji razvija INA. Planirani zahvat u prostoru, rekonstrukcija postojeće benzinske postaje je unutar obuhvata koncesije temeljene na Ugovoru o koncesiji za gospodarsko korištenje benzinske postaje, sklopljenim između INA-e i Lučke uprave Šibensko- kninske županije. Novo oblikovanje postojeće građevine planirano je u istim gabaritima te je projekt usklađen s urbanističkim smjernicama i s kontekstom prostornog oblikovanja uže situacije kao sastavnog dijela prirodne i kulturno-povijesne cjeline. Projekt je izrađen sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a s ciljem ostvarenja kvalitetnije prostorno-ambijentalne vizure grada. Zahvat će, uz primarnu djelatnost benzinske postaje, obuhvatiti i sigurnost svih sudionika u prometu, krajobrazno uređenje te uređenje okolnih parternih površina. stoji u priopćenju.


Investicija je vrijedna oko 3,2 mil. kn, a kako je najavljeno, radovi će započeti do kraja tekuće godine.

 

No kako god ta benzinska crpka izgleda, može biti "obučena u svilu i kadifu", ona uvijek ostaje ono što jest - benzinska crpka- sadržaj koji nije primjeren središtu grada ispred dva luksuzna hotela i sada je upravo bila prilika da ju se premjesti.

Zanimalo nas je li gradska vlast u razgovorima s Inom, pogotovu sada kada se kreće u rekonstrukciju te crpke, razmatrala mogućnost da se ona izmjesti na gat Vrulje što bi i za grad bilo bolje, ne bi smetala hotelima, a i Ina bi vjerojatno profitirala, dalekosežno gledajući.

Prema odgovorima koje smo dobili očito to nije bila tema niti su predstavnici Grada to predložili.

Naš upit je glasio:

"Pohvalno je što se ide u rekonstrukciju te crpke, ali me zanima zašto se nije prihvatila varijanta preseljenja crpke na gat Vrulje što bi bila puno prihvatljivija opcija. Poznato je da su vlasnici hotela Bellevue, reprezentativnog šibenskog hotela u kojem odsjedaju i velike zvijezde koje gostuju u Šibeniku poput Ane Oxa, odavno tražili da se benzinska stanica izmjesti sa sadašnje lokacije. Uskoro će krenuti uređenje hotela Krka i nije baš primjereno da ispred takvih reprezentativnih hotela bude benzinska stanica. Puno primjereniji bi bio uređeni lungo mare, ili privezište za jahte.U čemu je problem s njezinim izmještanjem, pogotovu sada kada je u planu rekonstrukcija i koji je to opći, gradski interes iznad poslovnih interesa hotelijera koji utječu na razvoj Šibenika i općenito turizma kao takvog? Zanima me i je li u razgovorima s Inom bilo riječi o drugoj lokaciji".

Iz gradske uprave na to stiže odgovor:

"Ugovor o koncesiji za gospodarsko korištenje benzinske postaje koja je na pomorskom dobru u okviru luke otvorene za javni promet, sklopljen je između INA-a Industrija nafte d.d. i Lučke uprave Šibensko- kninske županije. Predstavnici investitora prezentirali su projekt rekonstrukcije Benzinske postaje INA – Obala te na prezentaciji nije bilo riječi o izmještanju iste." što znači da gradska vlast smatra da to nije tema kojom bi se trebala baviti.
Na naše protupitanje nije li Grad taj koji određuje što će i gdje biti na njegovom prostoru dobivamo odgovor: "Gradska uprava ne gospodari lučkim područjem".

Zanimalo nas jesu li predstavnicima Ine u razgovoru o benzinskoj crpki na rivi i njezinoj rekonstrukciji bile naznačene mogućnosti da se ona preseli nekoliko stotina metara dalje, na gat Vrulje.

 

Odgovor PR službe Ine glasi:
"INA na predmetnoj lokaciji posluje već više od 40 godina i budući da je koncesijskim ugovorom s Lučkom kapetanijom definirana točna lokacija u utorak smo svim dionicima (Gradskoj upravi, Lučkoj upravi, Županiji) prezentirali novi projekt maloprodajnog mjesta koji je projektiran posebno za ovu lokaciju. Svjesni smo posebnosti ove lokacije i upravo zato smo se maksimalno trudili da se maloprodajno mjesto prilagodi i uklopi u urbanističku cjelinu.Projektanti su vodili računa o svim specifičnostima lokacije pa tako i obližnjem hotelu, staroj gradskoj jezgri, ali i o turističkoj orijentaciji Grada Šibenika, o čemu se do sada u više navrata razgovaralo s Gradom, Lučkom upravom, ali i konzervatorima koji su dali svoje smjernice. Na ovoj lokaciji INA planira poseban modernizacijski zahvat koji će, u vizualnom smislu, biti potpuno prilagođen zahtjevima gradskog obalnog područja i pružat će široki raspon usluga svim građanima i posjetiteljima Šibenika", kažu oni.

Rekonstruirana benzinska crpka na toj će lokaciji sigurno ostati narednih 40 godina, a sada je bila prilika da ju se izmjesti. Zašto to gradskim ocima nije u interesu možemo samo nagađati - kapric, nemogućnost dugoročnog sagledavanje ili nešto treće. Županijskoj lučkoj upravi u interesu je da benzinska crpka ostane tamo gdje se sada nalazi jer prihodi od koncesije idu njima, ali je li to interes Šibenika kao grada i turističke destinacije? Osim toga postoji računica po kojoj bi više novca dobili od najma brodova kada bi tu bilo privezište. Čelnim ljudima Grada ponuđena su i neka druga rješenja, ali nisu na njih trznuli. A da sve baš nije tako čisto svjedoči i priča s navodno slučajno ispuštenoj pa naknadno stavljenoj markici s oznakom benzinske crpke na postojećoj lokaciji u GUP-u Grada Šibenika od koje je sve krenulo i to još nije riješeno što znači da Ina za tu lokaciju ne bi mogla dobiti dozvole urbanista. Ante Mioč, jedna od vlasnika hotela Bellevue nam je izjavio da će oni i dalje ustrajati na tome da se u tom slučaju poštuje zakonitost. 

 

Iz kategorije: Vijesti