Ispiši ovu stranicu
Petak, 02 Kolovoz 2019 09:10

Sulude odluke u nekim gradovima zatiru tradiciju: Zabranili tiramol!

Napisala: 
Sulude odluke u nekim gradovima zatiru tradiciju: Zabranili tiramol!

Nadamo se da neće  Šibenik i ostala mjesta u Šibensko - kninskoj županiji krenuti primjerima Šolte, Rijeke, Kolana na Pagu, Mljeta, Kaštela koji su zabranili tiramol, popularni način sušenja robe na otvorenom na otocima i obali koji je dio mediteranske tradicije, načina života.
Prema novom komunalnom redu koji je objavljen u Službenom glasniku otoka Šolte u srpnju ove godine, oni koji ne budu poštovali ovu odluku mogu kazniti iznosom od 2000 kuna.

 

"Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade", piše u članku 12. Odluke o komunalnom redu objavljene u Službenom glasniku Šolte.
Odluke provode i Rijeka, Kaštela, Mljet, Kolan na Pagu

 

 

Odredbu sličnog sadržaja donio je i Grad Rijeka u ožujku ove godine, a predviđena kazna također iznosi 2000 kuna za one koji je ne budu poštovali. I U Kaštelima su u lipnju ove godine odlučili stati na kraj tiramolima, a predviđena kazna za one koji se ne budu pridržavali ovog pravila isto tako iznosi 2000 kina. Na Mljetu su pak odluku donijeli u travnju ove godine, a kazna koju su namijenili onima koji robu budu sušili na prozorima i balkonima iznosi također 2000 kuna. Kolan na Pagu sličnu je odluku donio krajem prošle godine, piše Index.hr.

Hrvatski turizam, koji uvelike počiva na prodaji mediteranskog narativa i tradicije, u nekim gradovima tako će ostati zakinut za jednu autentičnu sliku, odnosno simbol mediteranskog načina života, a građani koji odluče nastaviti njegovati stare prakse bit će penalizirani.

A da je tiramol dio autentičnosto života u talijanskim gradovima i nitko ih ne dira svjedoče i ove fotografije:


 

Objavljeno u Vijesti

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!