Datum objave: 29. Srpanj 2019

Policija još ispituje ženu koju sumnjiči da je podmetnula veliki požar u Dubravi, a prije dvije godine i sedam manjih

Diana Ferić
Diana Ferić

Još traje kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakinjom, koja se prema prikupljenim dokazima, obavijestima i saznanjima policija izravno dovodi u vezu s izazivanjem požara koji je 27. srpnja izbio u Dubravi kod Šibenika i "progutao" 900 hektara borove šume, maslinika, vinograda i niskog raslinja.

 

Riječ je o istoj osobi, stanovnici Dubrave koju je policija prije dvije godine osumnjičila da je otvorenim plamenom namjerno izazvala sedam požara na području Dubrave kod Šibenika o podnijela protiv nje kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu.'Postoji osnovana sumnja da je u sedam navrata od 18. do 23. srpnja 2017. godine u Dubravi kod Šibenika s ciljem da izazove požare u naselju u kojem živi, na otvorenom prostoru, u borovoj šumi i na smetlištu, sve u blizini više obiteljskih kuća te na parceli svog susjeda, na kojoj je bilo sedam plovila na suhom vezu ukupne vrijednosti oko 500.000 kuna, i u štali jednog od susjeda, zapaljenim improviziranim bakljama i upaljačem palila krpe i ručnike natopljene lož uljem, stari papir, suhu travu i nisko raslinje', priopćeno je tada iz Općinskog državnog odvjetništva.

 

Je li riječ o čistoj piromaniji ili i nekim drugim poremećajima teško je reći ,a li ostaje činjenica da izaziva požare u naselju u kojem živi, a da je 2017. jedna od požara potpali na parceli svog susjeda.

 

"Takve osobe javnost obično naziva piromanima, no nije nužno da su piromani svi koji namjerno podmeću požare", smatra ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče Vlado Jukić koji je već za tportal objašnjavao taj poremećaj kod ljudi koji potpaljuju požare.

 

"Bitan je motiv. Ako je netko alkoholičar ili jednostavno zla osoba pa nekome, susjedu ili slično, želi napakostiti i izazove požar, onda nije riječ o ovom poremećaju o kojem govorimo.Piromanija spada u istu kategoriju poremećaja s kleptomanijom te trihotilomanijom (poriv za čupanjem svoje kose, obrva i slično) i vrlo rijetko liječnici imaju doticaja s osobama koje pate od tog poremećaja.Piromane pokreće isključivo njihova preokupacija vatrom. 'Akumuliraju napetost i ona se oslobađa onog trenutka kada zapale vatru. Skloni su biti u blizini vatrogasaca i pomagati u gašenju. Često koriste i posjeduju sredstva za paljenje i gašenje požara", nabraja dr. Jukić osnove karakteristike piromana.

Ipak, jedna od glavnih karakteristika izostanak je empatije te ne razumiju da rade štetu drugima. Takav neempatičan način življenja ne postoji samo kod njih, nego kod onih s poremećajem ličnosti. Često je kod takvih osoba piromanija tek sekundarna dijagnoza. 

Iz kategorije: Vijesti