Datum objave: 27. Srpanj 2019

Odgovorni za sanaciju zagađenih laguna u Kninu se mobilizirali:Održali su sastanak,a uskoro će još jedan

Odgovorni za sanaciju zagađenih laguna u Kninu se mobilizirali:Održali su sastanak,a uskoro će još jedan
Diana Ferić
Diana Ferić

Nužna je hitna sanacija onečišćenih laguna u Kninu, zaključak je sudionika jučerašnjeg sastanka u Kninu koji je održan na inicijativu šibensko-kninskog župana Gorana Pauka,a uz njega i njegove stručne službe prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić, te Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe sa svojim suradnicima. To da je sanacija nužna zna se već davno, a opasne posljedice tog nečinjenja potvrdili su i znanstvenici koji su dokazali da su i u Krki i u organizmima koji u njoj žive izmjerene visoke količine teških metala.

 

U priopćenju s tog sastanka koje je poslano novinarima stoji da su sve zainteresirane strane na sastanku su iznijele svoje viđenje problema i naglasili nužnost hitne sanacije onečišćenih laguna. " Na sastanku je bilo riječi i o nužnosti priključenja pročistača tvrtke DIV na gradski pročistač grada Knina koji je još pod ingerencijom Hrvatskih voda kao provedbenog tijela projekta izgradnje. Uvjet za priključenje je da tehnološke otpadne vode iz tvornice prije njihova ispuštanja u građevine javne odvodnje zadovoljavaju granične vrijednosti emisija propisanih Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda. Predstavnici tvrtke DIV prezentirali su zadnje rezultate tehnoloških otpadnih voda nakon pročišćavanja te je odlučeno da se u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike sastanak nastavi sljedeći tjedan uz nazočnost predstavnika Hrvatskih voda i Državnog inspektorata".

 

Ustvrdili su i da je priključenje pročistača tvrtke DIV nužan preduvjet za sanaciju laguna za koju je potrebno prije svega izraditi Plan sanacije te utvrditi koliko će sanacija koštati. U sljedećim koracima će se definirati mogući izvori financiranja sanacije.

 

Zakonom o održivom gospodarenju otpadom propisano je da sanaciju okoliša na lokaciji onečišćenoj otpadom osigurava onečišćivač. Ako je onečišćivač nepoznat ili je prestao postojati, a nema pravnog slijednika, sanaciju osigurava vlasnik, odnosno posjednik nekretnine na lokaciji. Ako Republika Hrvatska sufinancira i/ili financira sanaciju lokacije ima pravo povrata troškova sanacije od budućeg vlasnika. Sve poslove u vezi sa sanacijom u ime i za račun Republike Hrvatske obavlja Fond na temelju odluke o sanaciji koju donosi ministar. Odlukom o sanaciji utvrđuju se sve mjere i aktivnosti koje se trebaju poduzeti u postupku sanacije lokacije onečišćene opasnim otpadom.

 

Taj je sastanak, čini se, poslužio županu Pauku i da skine sa sebe odgovornost za to što ta crna ekološka točka nije do sada sanirana.

„S obzirom na jasnu zakonsku osnovu iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Zakona o vodama i Zakona o zaštiti okoliša, Šibensko-kninska županija nema zakonske nadležnosti nad postupanjem osim poticanja dijaloga među dionicima kako bi se ovaj problem riješio u korist svih žitelja Šibensko-kninske županije, stoga sam jako zadovoljan da je konačno došlo do ovog sastanka. Obzirom da će sanacija laguna biti izuzetno zahtjevna nužno je da zajedničkim snagama pronađemo najbolje rješenje i moguće izvore financiranja sanacije.“, istakao je župan Pauk, kaže se u priopćenju za javnost s tog sastanka.

 

Iz kategorije: Vijesti