Datum objave: 23. Srpanj 2019

Arheolozi na tvrđavi svetog Ivana pronašli zidove iz 1648. godine iz nacrta koji je otkriven prije 10 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Arheolozi su na tvrđavi sv. Ivana u Šibeniku,koja se obnavlja, pronašli zidove iz 1648. godine, potvrdio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura, koji vodi projekt obnove tvrđave.

 

Josip Pavić iz Odjela za kulturno-povijesnu baštinu u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik kaže da je tvrđava dovoljno dugo i ustrajno korištena te očito krije još pokoju zanimljivost.

 

"Jedan pronađeni zid podignut je 1648. godine u doba kneza Pesara. Tada su vanjska utvrđenja izgledala nešto drukčije nego danas. Ovo otkriće veže se uz saznanja iz 2015/2016, o kojima smo dr. Ivo Glavaš i ja objavili znanstveni rad, te nam sada postaje jasno kako je ta ranija faza funkcionirala. No neki pronađeni zidovi prkose svim povijesnim podacima i kartama. Tvrđava sv. Ivana je dovoljno dugo i ustrajno korištena te očito krije još pokoju zanimljivost. Svi ovi zatečeni detalji su nedvojbeno vrijedni budućeg interpretiranja“, rekao je Pavić za ŠibenikIN."

 

 Nacrt iz 1648. godine o kojem je riječ, pronašao je u Veneciji prije više od 10 godina naš vodeći poznavatelj novovjekovnih utvrđenja dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti. On je upoznat sa svim zahvatima na tvrđavi sv. Ivana i stalno spreman za suradnju.", kaže dr.sc. Ivo Glavaš.

 

Arheološka istraživanja na tvrđavi sv. Ivana u ime Muzeja grada Šibenika vodi arheolog Andrija Nakić.
„Zid je, dakle, iz 1648. godine, a napad je bio godinu dana prije kada je očito primijećena loša strana tvrđave pa su je nadogradili. Nama su poznati nacrti tog stanja tvrđave, no nismo bili sigurno je li stvarno tako izgledala odnosno je li se prema tim nacrtima i gradilo, a sada se potvrdilo da su strukture stvarno kao na nacrtu“, ističe Nakić.
I on napominje kako su tijekom istraživanja na sv. Ivanu pronađene i neke nove strukture koje uopće nisu tamo očekivali.

 

„Ima tu svega i svačega tako da nećemo stati s istraživanjima. Riječ je o ogromnom platou prema sjeveru u pravcu Meteriza, a zidovi koje smo pronašli nastavljaju se dalje. Također, našli smo i natpis, to jest okvir natpisa za kojeg smo znali da postoji, a koji je bio zagubljen“, rekao je Nakić.
Sve dosadašnje nalaze prezentirat će konzervatorima koji će potom izdati nove smjernice investitorima kako bi projekt prilagodili novim spoznajama.

 

Inače, radovi na obnovi tvrđave sv. Ivana počeli su prije dva mjeseca, vrijedni su ukupno 47,7 milijuna kuna, a izvode ih tvrtke Inovator i A3.
U sklopu projekta obnovit će se bedemi, uvesti inovativni sadržaji i atrakcije. U podnožju sjevernog obrambenog bedema posjetitelji će moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Uz pomoć revolucionarne tehnike 3D video-mappinga na zidinama tvrđave prikazivat će se sadržaji, koji će stvarati optičke iluzije i dojam kretanja statičnih objekata. Na tvrđavi svetog Ivana smjestit će se i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima.

 

Tvrđava sv. Ivana, u Šibeniku poznata i pod nazivom Tanaja, smještena je na vrhu brda sjeverno od šibenske stare gradske jezgre, na 115 metara nadmorske visine. Nazvana je Sv. Ivan po maloj kapeli koja se tu nalazila do 1638., kada je srušena zbog gradnje tvrđave. Tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646. godine, a istodobno s njom gradila se i tvrđava Barone, piše Index.hr.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3