Datum objave: 12. Srpanj 2019

Dogradonačelnik Danijel Mileta za gradonačelnik.hr: Šibenik grabi naprijed!

Dogradonačelnik Danijel Mileta za gradonačelnik.hr: Šibenik grabi naprijed!
Diana Ferić
Diana Ferić

Dogradonačelnik Šibenika Danijela Mileta dao je intervju  portalu  gradonačelnik.hr o uspjesima aktualne gradske vlasti u proteklih šest godina uz zaključak kako Šibenik grabi naprijed s projektima ukupno vrijednim 700 milijuna kuna.

 

Tekst prenosimo u cijelosti:

Gradska uprava Grada Šibenika s gradonačelnikom Željkom Burićem na čelu, prije 6 godina krenula je s ulaganjima i razvojnim projektima kojima oživljavaju gospodarstvo i poduzetništvo. U posljednjih nekoliko godina iz EU fondova su povukli oko 200 milijuna kuna, a trenutno se provode projekti u vrijednosti od 700 milijuna kuna. U posljednje dvije godine revitalizirane su povijesne tvrđave, ostvaren je turistički boom, povećana su izdvajanja za sport, a zahvaljujući izdvajanjima za obrazovanje i pronatalitetne mjere, Grad Šibenik ušao je i u samo finale, odnosno proglašeni su trećim najboljim gradom u kategoriji obrazovanje i demografija.

 

O gradskim napretcima i ulaganjima, ostvarenim i planiranima projektima te planovima za budućnost razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom.
Polovica drugog mandata je iza Vas – kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i obećali građanima?
Iza nas je 6 godina kontinuiranog rada, tako da su rezultati bili neupitni. Zadovoljan sam realizacijom planiranog, a vjerujem da je i većina naših sugrađana. No, još se nije rodio tko je svima ugodio.

 

Koji su najvažniji projekti koje ste realizirali u protekle dvije godine i zašto?
Veliki projekti zahtijevaju duži vremenski period za realizaciju. Neki i po 4-5 godina. Za rješavanje imovinsko-pravne problematike potrebno je do 3 godine. Ako govorimo samo o velikim završenim projektima u protekle 2 godine, to je uređenje plaže Brodarica sa svim potrebitim sadržajem, rekonstrukcija sjevernog ulaza u grad, tj. prometni čvor Meterize, izgradnja kolektorskog sustava za istočne gradske četvrti, izgradnja 148 stanova iz programa poticajne stanogradnje, energetska obnova dječjeg vrtića na Baldekinu, itd. Tu je i niz manjih projekata koji život znače poput uređenja šetnica, cesta i sportskih igrališta na otocima, te nogostupa, javne rasvjete i biciklističkih staza po šibenskim mjesnim odborima.

 

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste ostvarili u prvoj polovici mandata, odnosno koliko su vrijedni projekti koji se trenutno provode u Šibeniku?
Jako teško je financijski razdvajati ili parcijalno gledati projekte po godini mandata, no trenutno Grad Šibenik sudjeluje u projektima ukupno vrijednim oko 700 milijuna kuna.

 

U kojoj je fazi projekt TEF Šibenik, što se sve trenutno i što će se nalaziti na tom zapadnom području Grada?
Projekt TEF je u fazi da smo se dogovorili s Ministarstvom državne imovine, koje predstavlja Republiku Hrvatsku, kako će u novoosnovanoj firmi Batižele koja obuhvaća neizgrađeni dio prostora bivše tvornice od 20 ha, Grad Šibenik i institucije RH imati vlasničke udjele u omjeru 2:1. Paralelno s tom procedurom preko EBRD-a smo pronašli konzultante koji će nam pomoći osmisliti sadržaje na tom prostoru kako bi putem javnog natječaja tražili optimalan omjer javnih potreba i želja investitora. Na ovom projektu ne smijemo pogriješiti.

 

Koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada i kojim mjerama potiče poduzetnike i privlačite investicije?
Sve više ljudi sami sebi stvaraju radna mjesta potaknuti pozitivnom poduzetničkom klimom koja se u Šibeniku razvija. Sve više je upita i interesa za poslovnim prostorom, bilo u gradu, bilo u našoj gospodarsko-industrijskoj zoni Podi koja je prije nekoliko godina proglašena najboljom poslovnom zonom u Hrvatskoj. Ujedno je i površinom najveća u Hrvatskoj. Uređenje i širenje komunalne infrastrukture, građevinska revitalizacija kulturno-povijesne baštine, razvoj visokog školstva i otvorenost gradske administracije prema novim investicijama su najbolji su vjetar u leđa privatnom sektoru. Primjetno je da se investitori 'lijepe' jedan na drugog po eksponencijalnoj krivulji.
Iduće godine otvara se Centar za nove tehnologije i poduzetništvo 'Trokut'.

 

Što će točno poduzetnicima biti omogućeno realizacijom ovog projekta?
Pri kraju gradnje Centra, ostvarit će se kontakti i suradnja s osnovnim i srednjim školama i fakultetima, te informirati sve nastavnike i ravnatelje o mogućnostima koje će Centar pružati, a bit će namijenjen trima skupinama ljudi. Prvi su poduzetnici početnici iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija i robotike koji će moći tu promaći svoj prvi poslovni dom. Drugi su djeca i mladi u cilju edukacije o ICT tehnologijama i tehnološkim trendovima u najranijoj dobi, i to iz 'prve ruke'. U njemu će se obavljati tehničke aktivnosti koje su se provodile kroz nekadašnju Narodnu tehniku, sada orijentirane isključivo na suvremene tehnologije, a koje smo započeli provoditi preko, sad nam već malog, Urbanog centra. Treći su milenijalci, tj. globalno orijentirani i visokotehnološki obrazovani pojedincima iz cijeloga svijeta koji žele poslovno aktivan odmor. Ukratko, to će biti šibenski centar za digitalno doba.

 

Jeste li zadovoljni rezultatima kad su EU fondovi u pitanju?
Da nema EU fondova, Šibenik ne bi ovakvom brzinom grabio naprijed.

 

Koliko ste dosad povukli iz EU fondova i koji su najvažniji projekti?
Za obnovu tvrđava sv.Mihovil i Barone smo povukli po milijun eura, dok nam je za tvrđavu sv.Ivanastavljeno na raspolaganje 41,5 milijuna kuna, za centar koraljarstva na Zlarinu 13,3 milijuna kuna, za Centar 'Trokut' 20 milijuna kuna, za studentski dom 80 milijuna kuna, Aglomeraciju Šibenik se sufinancira sa 272 milijuna kuna, Poduzetničku zonu s milijun eura itd. O desecima projekata za koje smo dobili 10 do 100 tisuća eura da i ne govorim.

 

Koliko izdvajate za školstvo i obrazovanje i koje su najvažnije mjere kojima ga potičete?
Za osnovno školstvo izdvajamo na godišnjoj razini 15 milijuna kuna, a za predškolski odgoj 37 milijuna kuna. U te iznose nisu uključene obnove objekata ili izgradnja novih. Iako visoko školstvo nije u direktnoj domeni Grada, uložili smo 12 milijuna kuna u zgradu u koju smo smjestili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te za njegov rad godišnje plaćamo Fakultetu elektrotehnike i računarstva te Fakultetu strojarstva i brodogradnje 2,7 milijuna kuna. Također smo pripremili dokumentaciju putem koje je Veleučilište u Šibeniku osvojilo bespovratnih 80 milijuna kuna za novi studentski dom s 332 ležaja na Palacinu.

 

U dvije godine ste povećali ulaganja u sport za 1,4 milijuna kuna a posebice se ističe briga za djecu i mlade kojima su omogućeni i besplatni treninzi – koji su sljedeći koraci po tom pitanju?
Mnogi zaboravljaju da osim 6 milijuna kuna iz gradskog proračuna, koji se preko gradske Zajednice sportova praktički direktno dijeli sportskim klubovima, Grad plaća izgradnju, obnovu i održavanje objekata u kojima se održavaju treninzi i utakmice istih tih klubova i za što oni plaćaju nula kuna. Na godišnjoj razini je trošak Javne ustanove Sportski objekti, koja skrbi o istima, preko 7 milijuna kuna, u što nije uračunato investicijsko održavanje ili izgradnja objekata. Kad se sve zbroji i oduzme na godišnjoj razini se iz gradskog proračuna uloži preko 16 milijuna kuna u šibenski sport. Korak koji je u tijeku jest prodaja Nogometnog kluba Šibenik, kojem je Grad silom prilika postao većinski vlasnik.

 

Šibenik je poznat i kao specifična turistička lokacija sa svojim tvrđavama, jedinim plastic – free Adventom u zemlji, snimanju serije GOT,a sada ste bili i domaćin Svjetskog prvenstva u jedrenju – kako to sve utječe na gradski turizam, ima li nekog rasta u dolascima i potražnji i koji su daljnji planovi?
Dovoljno je kazati da zadnjih 5 godina broj dolazaka i noćenja u Šibeniku godišnje raste dvoznamenkastim postotkom.

 

Koji su najvažniji projekti i ciljevi koje planirate realizirati do kraja ovoga mandata?
Projekata ima dosta, ali najvažniji su izgradnja podzemne garaže na 3 etaže ispod glavnog gradskog trga Poljana, obnova tvrđave sv.Ivana, izgradnja Centra za nove tehnologije i poduzetništvo 'Trokut', izgradnja Hrvatskog centra koraljarstva na Zlarinu, rekonstrukcija prometnog ulaza u grad Rokići, izgradnja kanalizacijske mreže u gradskim četvrtima Brodarica i Zablaće i rekonstrukcija iste u centru Šibenika, izgradnja novog dječjeg vrtića u Crnici, izgradnja studentskog doma Palacin, završetak izgradnje komunalne lučice Vrnaža i energetska obnova još nekoliko dječjih vrtića i osnovnih škola.

FOTO: gradonačelnik.hr

 

Iz kategorije: Vijesti