Datum objave: 06. Srpanj 2019

Zagreb se ponosi svjetskim šahovskim turnirom, a Šibenik je svoj bacio u tamu zaborava

Diana Ferić
Diana Ferić

U Zagrebu se od 26. lipnja do 8. srpnja održava Croatia Grand Chess Toura, najveće ovogodišnje svjetsko pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu. Mediji naglašavaju da je to jedan od najjačih šahovskih turnira u povijesti te igre. Na njemu sudjeluju najjači igrači današnjice, predvođeni svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom, te bivšim prvakom svijeta Viswanathana Anandaom i dvojicom izazivača za prvaka svijeta Sergejom Karjakinim i Fabianom Caruaneom. Zahvaljujući šahu Zagreb će dva tjedna biti u špici zanimanja svjetske javnosti čime se s pravom ponosi.
I Šibenik bi trebao čestitati Zagrebu na uspješnoj organizaciji tako jakog turnira, ali s grčevima u želucu i rezignacijom. Naravno, ne zbog uspjeha Zagreba nego zbog vlastite nemoći da barem zapamti kako je prvi grad u svijetu koji je imao spektakularni međunarodni šahovski na kojem su nastupali najveći svjetski velemajstori bio upravo - Šibenik.

Šibenik je čak 32 godine prije Zagreba i prije bilo kojeg grada u svijetu organizirao šahovski turnir kakav do tada nije bio viđen. Bio je to znameniti Međunarodni novogodišnji šahovski festival Solaris. Prvi je održan od 22. prosinac 1987. do 3. siječnja 1988. godine i bilo je proglašeno šahovskim događajem desetljeća. U hotelskom naselju Solaris tada se okupilo čak 175 šahista među koja je bilo čak 10 velemajstora. U sklopu turnira postojala je međunarodna šahovska škola, a održan je i znanstveni skup, prvi znanstveni skup na kojem su iznijete spoznaje o utjecaju šaha na psihofizičke sposobnosti čovjeka.
Iduće godine Međunarodni novogodišnji šahovski festival Solaris 89./90. na kojem su nastupila 202 šahista, bio je prvi sportski događaj u bivšoj državi koji je imao devizni nagradni fond. Osim toga na njemu jje nastupio i šahovski kompjuter i predstavljen je šahovski softver Mephisto koji je osvojio pet naslova računalnog šahovskog prvaka svijeta. Samo pet mjeseci nakon završetka novogodišnjeg šahovskog turnira u Solarisu održan je spektakularni Prvomajski šahovski festival na kojem je sudjelovalo čak 500 šahista i šahistkinja, Šibenik je zahvaljujući sjajnoj organizaciji izabran da postane prva informatički globalno umrežena sportska manifestacija u bivšoj državi.
Uzlet Šibenika kao svjetske šahovske metropole prekinuli su najprije zloglasna Balvan revolucija 1990. godine, a potom agresija na Hrvatsku i rat. Poslije rata šahovski je festival zaboravljen i to tako temeljito da danas malo tko u uopće zna da je Šibenik imao takav mega spektakl.
Podsjetimo u u svjetlu zagrebačkog Croatia Grand Chess Toura da su na šibenskom šahovskom festivalu nastupali takvi šahovski divovi kao što su Petrosjan, Horta, Najdorf, Larsen, Andersson, Spaski, Miles, Timanu, Gurevič, Mirales, Hansen, Gligorić, Svešnjikov...
 

Iz kategorije: Vijesti