Datum objave: 04. Srpanj 2019

Analitičar Raos:Niti će se Plenković riješiti Kušćevića niti će HNS izaći iz koalicije

Analitičar Raos:Niti će se Plenković riješiti Kušćevića niti će HNS izaći iz koalicije
Diana Ferić
Diana Ferić

Vladajuća većina trenutno se sastoji od 82 zastupnika. Ako ode HNS, većina spada na 76, što je minimum minimuma. Stoga ne čudi to da u jeku drame oko ministra uprave Lovre Kuščevića premijer Plenković važe svaku opciju preciznom vagom. Čini se kako će jezičac prevagnuti prema premijerovu dobro prokušanom receptu – dedramatizaciji, prenosimo s t.portala.

 

Politički analitičar Višeslav Raos smatra kako se zasad ne treba očekivati ni odlazak Kuščevića ni HNS-a iz Vlade. Cijela priča pomalo se razvodnjava, a susret Plenkovića i koalicijskih partnera dogodit će se tek sljedećeg tjedna. Pada dramatičnost oko slučaja Kuščević, a upravo je to ono što želi Plenković.
 

Poučeni dosadašnjim iskustvom načina djelovanja našeg premijera, mislim da će on maksimalno odugovlačiti. Sjećamo se slučaja Pave Barišića. Ok, njemu je Plenković bio privržen jer su bili zajedno u Paneuropskoj uniji. Kod Kuščevića, ako i nema sukoba interesa i kaznene odgovornosti, tj. ako je našao rupu u zakonu, kojih hvala Bogu ima kod nas, pitanje je političke odgovornosti. Sjetite se slučaja Karamarko. Politička odgovornost je puno šira nego kaznena', smatra Raos.

 

S obzirom na to da ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić sredinom rujna preuzima funkciju predsjednice Vijeća Europe, dotad se u svakom slučaju mora izvršiti rekonstrukcija Vlade.
'Plenković se nada prolongiranju cijele priče i onda će napraviti širu rekonstrukciju Vlade. Kako odlazi Pejčinović Burić, on će se u istom paketu pokušati riješiti ljudi koji nisu opravdali njegovo povjerenje, niti su omiljeni u javnosti. Onda su tu još neka imena, uključujući Kuščevića', pretpostavlja Raos.

 

Analitičar pritom upotrebljava omiljenu Plenkovićevu riječ - 'dedramatiziranje'. 'To će se sve sada dedramatizirati i za mjesec, dva ići će se u rekonstrukciju Vlade te se onda Kuščevićev odlazak više neće povezivati s HNS-ovim ultimatumom i aferama. Vjerojatno će Plenković još i nahvaliti Kuščevića', dodaje naš sugovornik.

 

Iako je vladajuća većina bez HNS-a doista na minimumu minimuma, Raos smatra kako nije vjerojatno da će HNS napustiti Vladu. 'Kada su jednom ušli, bolje im je to odigrati do kraja. Oni mogu pritiskati, ali s druge strane ne mogu glasati za nepovjerenje ministru u vlastitoj vladi. To je Most napravio, pa znamo kako se završilo. Realno ne možeš sjediti u Vladi i glasati protiv svojih kolega', dodaje.

 

Nabraja više razloga zbog kojih se Plenković sada neće riješiti Kuščevića: prvo, premijer ne voli donositi odluke na brzinu. Drugo, ako nekoga pošalješ natrag u Sabor, on ti može raditi probleme. Usto, onoga koji ima putra na glavi lakše je kontrolirati, a Kuščević možda ima bolju kontrolu HDZ-a na terenu, što Plenković nema.
 

Iz kategorije: Vijesti