Datum objave: 01. Srpanj 2019

Najdugovječnija transjadranska regata u petak će napuniti šibensku rivu jedrilicama po 19. put

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalna regata krstaša Civitanova - Šibenik, koja će se održati od 4. do 7. srpnja, okupit će oko 50 posada koje će u četvrtak krenuti prema Šibeniku, a dan prije toga, bit će potpisan sporazum o suradnji Veleučilišta Šibenik i Sveučilišta u Macerati, najavljeno je danas na konferenciji za medije u uredu Generalnog talijanskog konzulata u Šibeniku.

 

Gradovi Šibenik i Civitanova njeguju dugogodišnje prijateljstvo kroz regatu koja se po 19. put održava neprekidno pa se suradnja, osim u sportskom smislu, širi i na druga područja, naglasio je šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

 

- Nakon prošlogodišnjih susreta i razgovora prilikom posjete Civitanovi, dogovorena je nova suradnja pa će predstavnici Veleučilišta u Šibeniku potpisati sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Macerati. Kroz progam Erasmus dogodit će se razjena studenata i profesora - kazao je Rakić izrazivši zadovoljstvo što je ova veza jača iz godine u godinu.

 

Predjsednik Jedriličarskog kluba Val Marin Paić istaknuo je kako je ova najduža neprekinuta transjadranska regata.
- Upravo u ovo vrijeme isplovljava brod iz Šibenika prema Civitanovi, a na žalost, ne znamo hoće li ih biti još. Problem našim posadama je termin jer je počela sezona, a većina naših jedriličara koji bi sudjelovali svojim poslom su vezani za nautički turizam. Nekad je s hrvatske strane sudjelovalo 17 posada - kazao je Paić.
Program regate počinje već u srijedu, kad će se u Civitanovi održati svečana večera svih sudionika i predstavika Šibenika i Civitanove.

 

Regata iz Civitanove starta u četvrtak, a ovisno o snazi vjetra, dolazak posada očekuje se od petka ujutro do petka popodne. Zanimljivo je da je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Šibeniku sudjelovalo 10ak posada iz Civitanove, a čak su osvojili svjetsko prvenstvo u jednoj kategoriji.

- Civitanova je jak jedriličarski centar, a skiper pobjedničkog broda naglasio je da mu je regata Civitanova-Šibenik s jedrenjem oko Prvića i Zmajana pomogla jer je poznavao regatno polje - kaže Paić.

 

Šibenska posada je sportsko-diplomatska. Naime, na njoj jedre predstavnici grada Šibenika, VUŠ-a te jedriličarskog kluba Val.

 

Prvo druženje u Šibeniku bit će u petak ispred hotela Jadran gdje će se tradicionalno održati gala večera za sve regataše. U subotu će se održati regata u šibenskoh arhipelagu, a nakon tri godine, nastavit će se tradicija roštilja i druženja ispred jedriličarskog kluba. Kako je službeno otvaranje nove zgrade predviđeno za kolovoz i manifestaciju Light is Life, ovo će biti pretpremijera.
Predstavnic Generalnog talijanskog konzulata Republike Italije, Maria Rita Baranović istaknula je kako je regata puno više od same sportske manifestacije.

 

- Kroz sportsko druženje, njegujemo i prijateljski odnos i razmjenu iskustva, a često se izrodi i poslovna suradnja. Velik broj sudionika se zaljubi u Šibenika pa se tu vrate na godišnji odmor, a razvijamo i kulturnu suradnju - kazala je predstavnica Konzulata.
 

Iz kategorije: Vijesti