Datum objave: 01. Srpanj 2019

"Jastog" nakon 175 godina zaplovio tragom izleta prvih turista od Šibenika do Skradinskog buka

Diana Ferić
Diana Ferić

Brod "Jastog" zaplovio je danas 1. srpnja 2019. godine tragom parobroda "Melania Principesa Metternich" kojim je prije 175. godina, 29. lipnja 1844. godine, od Šibenika do Skradina i Skradinskog buka plovila prva grupa organiziranih turista nakon što je turističkim brodom "Imperatore" doputovala u Šibenik na velebnu feštu sv. Petra i Pavla.
Plovidbu od Šibenika do Skradinskog buka u povodu obilježavanja 175. obljetnice dolaska prve organizirane grupe turista u Šibenik i Skradin te na Skradinski buk, organizirale su turističke zajednice Grada Šibenika, Grada Zadra i Šibensko - kninske županije te Javna ustanova "Nacionalni park Krka". Dolazak broda "Imperatore" austrijskog Lloyda iz Trsta u Šibenik 29. lipnja 1844. godine bio je prvi organizirani dolazak turista u Šibenik, Skradin, na Skradinski buk i u povratku u Zadar. Do tog otkrića došao je Darko Gulin, šibenski kroničar, istraživač i čuvar zavičajne baštine koji je sugerirao da ove godine 29. lipnja treba obilježiti 175. obljetnicu početka modernog turizma u Dalmaciji naglašavajući da je on počeo u Šibeniku, a ne u Dubrovniku kao što se do sada smatralo te 175. obljetnicu uplovljavanja prvog kruzera u Šibenik. 

Sve o tom značajnom događaju od 29. lipnja 1844. godine pročitajte u novom broju časopisa "Volim Šibenik" koji donosi obilje podataka, dokumenata, zanimljivosti i atraktivnih fotografija:    https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no33
 

Iz kategorije: Vijesti