Datum objave: 19. Lipanj 2019

Dok se u drugim gradovima ciljano sadi drveće radi "zagrijavanja" Šibenik postaje grad agava

Dok se u drugim gradovima ciljano sadi drveće radi "zagrijavanja" Šibenik postaje grad agava
Diana Ferić
Diana Ferić

 Vijesti koje prenose najutjecajniji mediji sigurno će obradovati šibenskog vijećnika s liste MB 365 Antona Dobru koji se već mjesecima zalaže za to da se u Šibeniku sadi drveće, a ne kaktusi kao da smo u Meksiku!

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a neki od njih odlučili su se učinkovito hladiti sadnjom drveća. Britanska vlada će tako u sklopu svojih napora u borbi protiv klimatskih promjena u sljedeće dvije godine financirati sadnju više od 130.000 stabala u gradovima širom zemlje, a u Parizu će, između ostaloga, posaditi urbane šume na četiri amblematska mjesta grada – na mjestima gdje bi ih malo tko uistinu očekivao. I grad u kojem su sagrađeni neki od najviših svjetskih tornjeva spreman je na veliku promjenu – u New Yorku je novim zakonom zabranjena gradnja „prljavih“ visokih tornjeva od stakla i čelika. New York se klimatskoj krizi i njenim katastrofalnim posljedicama odlučio suprotstaviti izgradnjom uzdignutih zelenih površina i proširenjem obale rijeke East River, koja će biti viša od sadašnje te će tako štititi grad od budućih uragana i visokih plima u nadolazećim desetljećima.

 

Najnoviji primjer imamo i u našem susjedstvu. Nama znatno bliža austrijska metropola bi zahvaljujući odluci bečkog gradskog vijeća uskoro trebala postati još zelenija. Naime, ove i sljedeće godine će se za sadnju novih stabala u svim bečkim okruzima izdvojiti čak osam milijuna eura! Prema najavi, akcija sadnje novih stabala započinje u okruzima Ottakring, Leopoldstadt i Favoriten. U potonjem će se tako ozelenjeti ulica simboličnog imena Waldgasse ili u prijevodu „šumska ulica“, objavili su mediji.
U Šibeniku ne samo da se ne sadi drveće nego se zelenilo i uništava. Sjetimo se slučaja s desetljećima starom pitosporom uz stepenice za šibensku katedralu koja je bezočno posječena.
Mi ne sadimo niti cvijeće, kao što to primjerice radi susjedni split nego samo agave jer ih je najlakše održavati.


Dobra na svom Facebook profilu već odavno to kritizira, žaleći što naša djeca ne znaju ni što je aleja. Nedavno je , kada je na sjednici Gradskog vijeća bilo riječi o tomu da se komunalnom poduzeću "Zeleni grad" odobri da se zaduži više od 2 milijuna kuna za specijaliziranog kamiona za čišćenje grada zavapio da bi mu bilo draže da se barem dio tog novca utroši za ozelenjavanje Šibenika, ali nitko ga nije ozbiljno shvatio. Čovjek je očito na tragu onoga što se radi u svijetu,a ali što mu valja kada toga nisu svjesni oni koji donose odluke i kreiraju politike u ovom gradu pa tako i komunalnu.

A kako u Šibeniku izgledaju javne površine koje bi trebale biti zelene pogledajte u našoj Fotogaleriji radnog naziva "Šibenik - grad agava". 

Iz kategorije: Vijesti