Datum objave: 17. Lipanj 2019

FEŠTA DAYS: Vrhunska gastro fešta restorana "Fešta" na kornatskom otoku Žutu

FEŠTA DAYS: Vrhunska gastro fešta restorana "Fešta" na kornatskom otoku Žutu
Diana Ferić
Diana Ferić

Šest eminentnih europskih chefova s Michelinovim zvjezdica i šest vrhunskih hrvatskih chefova, sudjelovalo je na drugoj gastronomskoj fešti renomiranog restorana "Fešta" održanoj proteklog vikenda na otoku Žutu u kornatskom arhipelagu. Fešta Days jedinstvena je manifestacija elitne gastronomije koja je zahvaljujući hrabrom i originalnom konceptu Krešimira Mudronje, vlasnika "Fešte", odmah dobila prestižni status u svijetu elitnog profesionalnog kuharstva i kuharske umjetnosti.

 

Što znaju i koliko vrijede, u ogledu s petoricom etabliranih talijanskih chefova nositelja Michellinovih zvjezdica, na Fešta Days-u pokazali su ponajbolji hrvatski i šibenski, štoviše murterski i kornatski chefovi, Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić te kao domaćin Zoran Jajac, chef kuhinje restorana Fešta, što je tom događaju dalo posebnu vrijednost.
Iako manifestacija nije imala natjecateljski karakter to se nije moglo primijetiti jer su gostujući Stefano Deidda, Vinod Sookar, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro svoja jela pripremali s takvim stvaralačkim žarom i natjecatesljskim entuzijazmom kao da sudjeluju u finalu nekog svjetskog kulinarskog prvenstva.

 

Tako se po drugi puta dogodilo ukazanje elitne gastronomije u ruralnom ambijentu Kornata koje se, usput rečeno, još uvijek spominje kao pusto i nenastanjeno otočje. Već samo okupljanje hrvatske i europske kuharske elite na otoku Žutu bio bi događaj bez presedana i više nego dovoljno atraktivan, da ga Krešimir Mudronja nije konceptualno podigao na daleko višu razinu izazovom pripreme vrhunskih jela za najelitnije svjetske restorane od od plave ribe i riba iz dubokog mora, dakle od običnih i svakom dostupnih sastojaka. Dakle, na drugom Fešta Days-u nije bilo riba od jastoga, kovača, orada, škampa, zubataca i ostalih skupocjenih plodova mora. Dogodila se eksplozija okusa, mirisa, boja i art kuharstva od srdela, trilja, morskih pasa, skuša i druge morske "sitneži". Štoviše chefovi su pokazali kako je moguće pripremati vrhunska jela od sastojaka koji se u običnim domaćinstvima bacaju kao što su riblje glave i riblje kosti. Osim toga pokazali su koliko vrijede alge iz morskih plićaka i samoniklo bilje s kornatskih otoka.

Chef Zoran Jajac je, primjerice, prezentirao vrhunsku pasovinu peštanu s murterskom krvavicom, chef Domenico Schingaro, briljirao je pripremivši filete skuše s morskim travama, chef Vinod Sookar ponudio je špagete sa šalšom od dagnji i prahom kostiju inćuna, chef Hrvoje Zorojević skuhao je savršeni klasični rižot koristeći herbarij lokalnog samoniklog bilja i dalmatinsko bijelo vino, chef David Skoko pripremio je oslića sa špagetima od korabe u umaku od dagnji i kostiju oslića, chef Nabilo Bain pokazao je kako se koristi brašno od morske salate. 

 

No, ni tu nije kraj vizionarskom iskoraku Krešimira Mudronje. On je pružio priliku prije svega lokalnim vinarima da predstave svoja vina u srazu s vrhunskom kuhinjom elitnih majstora gastronomije. Tako su i šibenski vinari Marko Sladić iz Plastova i Nikola Birin, iz Vodica doživjeli da se njihova vina serviraju uz jela koja su pripremili Michellinovim zvjezdicama ovjenčani kuhari te sljubljuju s njima. Vina je znalački točilo educirano osoblje restorana "Fešta" koji, usput rečeno, u stalnom opticaju ima gotovo 4000 vinskih čaša primjerene kakvoće koje se pojedinačno peru i poliraju prije svakog posluživanja.

 

 

Krešimir Mudronja našao je u ta dva dana koliko je trajao zgusnuti program Fešta Days-a mjesta i za klasičnu glazbu, predstavljanje NP Kornati, afirmaciju projekta "Preporučili ribari", ekološke projekte, murterski i kornatsku folklornu baštinu te, a to je vrhunac njegove osobne predanosti vlastitoj misiji, za učenike Turističko - ugostiteljske škole iz Šibenika i Hotelsko - ugostiteljske škole iz Zadra. Bila je privilegija svjedočiti s koliko su volje i ljubavi chefovi uz sve svoje obveze i program koji je zahtijevao kondiciju nogometnog reprezentativca, podučavali učenike u kuharskim vještinama te im čak ukazali tako veliko povjerenje da su im prepuštali dio svojih poslova u pripremi njihovih gastronomskih kreacija!

 

Restoran "Fešta" postoji 26 godine, a u kultno mjesto odlične gastronomije i pravi hedonistički raj u kojem je očuvanje prirode i izvornog krajobraza na prvom mjestu razvio se zahvaljujući trudu, radi i vizionarstvu obitelji Mudronja, najprije oca Mirka, a kasnije sina Krešimira, diplomiranog menadžera u turizmu koji je "Feštu" pretvorio u poslovno čudo na otoku na kojem nema ni struje ni vode. U očevom restoranu počeo je raditi kao petnaestogodišnjak pa ga je, odrastajući s njim modernizirao i unapređivao do sadašnje razine kada je prepoznat i uvažen kao jedan od najboljih i najzanimljivijih europskih restorana. Otac Mirko ponosan na postignuća svog sina:

 

-Krešo je još išao u osnovnu školu kad sam otvorio restoran u ovoj uvali, u kamenoj kućici s teracom. Kamen za nju sam donosio s moje stare kuće u Murteru. Tu je još bio samo jedna mul na kojem sam vezivao svoj leut. Krešo je uvijek bio uz mene. Kao dječak je po Murteru raznosio letke za naš restoran. Ništa mu nije bilo teško, a danas možemo slobodno reći da smo napravili čudo, priznaje Mirko Mudronja.

Da to sve bude uklopljeno u okoliš i da se prvenstveno poštuje zaštita prirode pomogao im je obiteljski prijatelj, poznati arhitekt Nikola Bašić, a sanitarni čvor je takav da ga se ne bi postidjeli niti vrhunski hoteli i restorani u svjetskim metropolama. Napravili su pročistač otpadnih voda, desalinizatore i sunčane energane i sve to, kako bi neki rekli Bogu iza nogu. I zbog svega toga, ne samo zbog uspješne gastro-eno manifestacije sa svjetskim štihom zaslužuju naklon do poda.

 

-Bio sam ovdje lani i jako mi se svidjelo pa sam odlučio doći ponovno, ali sam doveo nekoliko mojih kolega, chefova iz Italije koji su također oduševljeni. -kazao nam je Vinod Sookar chef restorana Al Fornello u Apuliji koji već 28 godina uzastopno dobiva Michellinovu zvjezdicu, -Doći ću i sljedeće godine s novom grupom chefova. Ne znam što bi izdvojio da mi je ovdje posebno, da li ljepotu ovog otoka ili gostoprimstvo i odličnu suradnju s kolegama. Sviđa mi se i to što za pripremu jela koristimo bilje s otoka te ribu i školjke iz ovog mora.

 

Posebne pohvale zaslužuje osoblje restorana "Fešta" koje je dva dana funkcioniralo kao švicarski sat ne posustajući i radeći u furioznom ritmu koji bi bio izazov i za olimpijske desetobojce.

Pogledajte na našem Facebooku kako je bilo na drugima Fašta Days.


 

Iz kategorije: Vijesti