Datum objave: 03. Lipanj 2019

"Ovce koje piju more" šibenskog novinara Stanka Ferića izložene u Zavičajnom muzeju Slatina

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba fotografija šibenskog novinara Stanka Ferića „Ovce koje piju more“, posvećena stanovnicima Kornata, nakon što je sredinom svibnja bila postavljena u ruralnom turističkom kompleksu Višnjica u sklopu Fra Ma Fu, preseljena je u Zavičajni muzej Slatina. Izložbu, koja je privukla veliku pozornost, otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić u nazočnosti direktora Fra Ma Fu festivala Gorana Gazdeka.
O razlozima postavljanja izložbe "Ovce koje piju more" u Zavičajnom muzeju Slatina, govorio je kustos Srđan Đuričić. On je naglasio da su Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha koje pokazuju prirodne ljepote kornatskih otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost, u svojoj biti dokumentarne i edukativne jer govore o ljudima, vlasnicima i stanovnicima Kornata.
Goranu Gazdeku koji je pozdravljajući prisutne u ime utemeljitelja Fra Ma Fu  festivala, Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, ukazao je na značaj Fra Ma Fu festivala za Slavoniju jer njezine običaje i prirodno blago sjedinjuje s ostalim nacionalnim ljepotama Hrvatske. Predstavio je i autora izložbe čija su poveznica s festivalom upravo Kornati, budući da je Virovitičanin Franjo Martin Fuis čije ime festival nosi, začetnik turističke reportaže, a jedna od njegovih prvih reportaža koje je napisao bila je upravo o Kornatima.
Autor izložbe Stanko Ferić kazao je da su njegove fotografije prije svega dokumentarne i funkcionalne jer je su nastale kroz rad na novinarskoj priči o kornatskim "ovcama koje piju more" koji mu je omogućio da upozna Kornate i njihove stanovnike, vrijedne, ponosne i plemenite ljude za koje mnogi u Hrvatskoj ni ne znaju da postoje. On je upozorio da su Kornati naselje iako ih se tako ne doživljava nego se o tom arhipelagu i dalje govori kao o pustom i nenastanjenom. Zbog toga je na svojim fotografijama prikazao naselja i obitelji koje žive u njima, njihove običaje i način života.
Otvarajući izložbu, zamjenica slatinskog gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, zahvalila je autoru izložbe koja je uz Fra Ma Fu festival omogućila spoj plave i zelene Hrvatske na ovom području, odnosno Općine Murter - Kornati i Grada Slatine koji će suradnju razvijati i ubuduće, te najavila nova zajednička druženja i aktivnosti povodom Dana grada Slatine.

Foto: Mihaela Feldi
  

Iz kategorije: Vijesti