Datum objave: 29. Svibanj 2019

Među najboljim djelima hrvatske arhitekture tri su rada Nikole Bašića,dva u Šibensko - kninskoj županiji

Među najboljim djelima hrvatske arhitekture tri su rada Nikole Bašića,dva u Šibensko - kninskoj županiji
Diana Ferić
Diana Ferić

Među najljepšim djelima hrvatske arhitekture izgrađenim unazad 18 godina tri su na području Šibensko - kninske županije - Bašićevi križevi u spomen na vatrogasce poginule na Kornatu, njegov hotel D resort i jedna kuća na Murteru autori koje su biro 2 A. Inače, među tim najboljim arhitektonskih rješenjima u Hrvatskoj čak su tri djela Murterina Nikole Bašića jer su uvrštene i poznate zadarske orgulje.Izabrao ih je stručni žiri u sastavu Karin Šerman, Hrvoje Njirić, Maroje Mrduljaš, Dražen Juračić i Korana Sutlić. Oni su, svatko ponaosob, predložili između 15 i 27 djela za koja smatra da su najbolje što se u u hrvatskoj arhitekturi dogodilo tijekom zadnjih 18 godina. Ukupno je izabrano 55 genijalnih projekata, između ostalog hotele, obiteljske kuće, trgove, crkve, muzeje, škole, vrtiće, bazene, kako piše Jutarnji list.

NIKOLA BAŠIĆ

Morske orgulje
Zadar, 2004. - 2005.
Jedna od ikona suvremene hrvatske arhitekture. Skulptura nastala u sklopu većeg zahvata uređenja pristaništa kruzera, kojem su pridodana dva znaka u prostoru, afirmirala je taj javni prostor i postala je apsolutni hit. “Inovativno reinterpretira temu rive i javnog gradskog prostora. Serija stuba koje se spuštaju u more blisko povezuju arhitekturu i prirodu, a hidraulički sustav pogonjen valovima svira 'konkretnu glazbu' koja se neprestano mijenja”, opisuje Maroje Mrduljaš.
Nevjerojatno snažan i poetičan primjer javnog prostora, gotovo hipnotičke moći i karaktera, s, kako kaže Karin Šerman, energijom da redefinira grad i poda mu unikatni novi sloj identiteta. “Snaga projekta izvire iz nadahnutog zagrljaja dva čista i vječna elementa - mora i obale, pučine i rive”, zaključuje Karin Šerman.

NIKOLA BAŠIĆ
Spomen-obilježje kornatskim vatrogascima
Otok Kornat, 2010.
Još jedna izuzetna intervencija Nikole Bašića u javnom prostoru. Znak križa izveden je od dvostrukog suhozida visine oko 1,20 metara i prosječne širine 0,6 metara. Vertikala križa dugačka je 25, a dužina horizontale 14,5 metara. “Urezati trag i sjećanje kroz sugestivnu prostornu intervenciju u gotovo netaknutom prirodnom krajoliku misija je i bit kornatskog spomen-obilježja”, kaže Karin Šerman i nastavlja: "Kornatsko spomen-obilježje dirljivi je memento ljudske žrtve i stradanja, iskazan kroz pogušćenu istinu i esenciju krajolika", dodaje K. Šerman. (K. Š., K. S., D. J.)

2A
Kuća u Murteru
Murter, 2016.
Uska i dugačka parcela definirala je formu objekta, dok je egzotičnim biljem zaklonjen pogled na susjedstvo i stvoren svijet za sebe. Taj svijet je kadriran s dva okvira, prvi gornji okvir čini loggia koja funkcionalno objedinjuje kuhinju, blagovanje i lounge, a zapravo je velika sjenica za odmor i aktivnosti uz bazen. Drugi, donji okvir uokviruje pogled na ozelenjeni vrt.“Najmirnija i najlogičnija obiteljska kuća/vikendica u upečatljivom opusu ureda. Lišena suvišnog oblikovanja. Kroz presjek se interpretira prednju i stražnju stranu te nenametljivo upućuje na ono bitno - uživanje u suncu i moru. Bez retorike”, ocijenio je Njirić.

 

NIKOLA BAŠIĆ
Hotel D Resort
Šibenik, 2015.
Projekt koji otvara Šibenik prema prostorima koji su nekoć bili pod vojskom. Ustvari je ovim hotelom došlo do reintegracije tog nedostupnog prostora u gradsko tkivo. Iako je sad riječ o turističkoj zoni, krov hotela zamišljen je kao šetnica i otvoren je svima za posjet. S krova hotela pruža se još jedan spektakularni pogled na grad, slično kao sa šibenskih tvrđava. Novi arhitektonski znak u vizurama grada. Na ovom hotelu do izražaja dolazi beton u koloritu lokalnog vapnenca na pročelju i u unutrašnjosti hotela.


 

Iz kategorije: Vijesti