Datum objave: 26. Svibanj 2019

Nakon rezultata izlaznih anketa Mislav Kolakušić postao iznenađenje izbora jer ulazi u EU parlament

Nakon rezultata izlaznih anketa Mislav Kolakušić postao iznenađenje izbora jer ulazi u EU parlament
Diana Ferić
Diana Ferić

Prema izlaznim anketama objavljenim na Novoj TV u 19 sati po zatvaranju biračkih mjesta, HDZ je  na izborima za EU parlament ostvario  lošije rezultate od predviđenih - bilo je releno da dobija četiri mejsta, ali za sat vremena to s eipak popela na pet.  SDP dobiva 3 mandata, a iznenađenje izbora je Mislav Kolakušić. Na izbore je do 16.30 izišlo 21.31 posto birača,a u Šibensko - kninskoj županiji 22,69 birača i po izlaznosti smo među boljim županijama u Hrvatskoj.

 

HDZ je osvojio 23,43 posto glasova tj. četiri mandata. SDP-u pripadaju tri mandata s osvojenih 18,38 posto.
Nezavisna lista Mislava Kolakušića osvojila je 8,2 posto glasova i jedno mjesto isto kao i Hrvatski suverenisti (6,43 posto. Živi zid osvojio je 6,25 posto i jedan mandat, a Amsterdamska koalicija 5,59 posto i također jedan mandat.

 

Po jedno mjesto pripast će prema izlaznim anketama Nove TV i Neovisnima za Hrvatsku koji su na izbore izašli s HSP-om (5,09 posto). Onima koji su osvojili mandat, ali s najmanjim postotkom mjesto u EU parlamentu pripast će tek kada i ako Velika Britanija izađe iz Europske unije.
Prema izlaznim anketama Most ne ulazi u Europski parlament iako je prema svim ranijim istraživanjima ulazili.

 

Iako na izborima - bili oni lokalni, parlamentarni ili predsjednički - ništa nije gotovo dok ne stignu službene potvrde, izlazne ankete pokazale su vrlo blisku podudarnost s konačnim izbornim rezultatima. Tako je bilo u oba kruga posljednjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, kad su rezultati izlaznih anketa konačni ishod "promašili" za pola postotna poena.
 

Iz kategorije: Vijesti