Datum objave: 17. Svibanj 2019

Veliki uspjeh gimnazijalaca Luke Raka i Klare Jurić i njihovih mentorica na državnom natjecanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Maturant šibenske gimnazije Luka Rak osvojio je drugo mjestu na državnom natjecanju iz logike b kategorije i to je do sada najbolji rezultat te škole u tom natjecanju. Zavidan uspjeh postigla je i učenica drugog razreda Opće gimnazije Klara Jurić koja je na državnom natjecanju bila treća iz kemije i četvrta iz biologije. Ponosni su na takve rezultate i oni sami i njihovi roditelji, ali jednako i mentorice i ravnatelj gimnazije mr.sc. Josip Paić.

"Sam poziv na državno natjecanje je uspjeh i čast po sebi, a rezultat koji je osvojio Luka je izniman. Stao je rame uz rame s polaznicima MIOC -a iz Zagreba, Rijeke, Splita i zauzeo drugo mjesto. To su učenici koji su jaki u matematičkom, informatičkom i logičkom znanju. Luka je izniman, talentiran i nadaren mladić. Odličan je u svim predmetima u svojoj Općoj gimnaziji i to dovoljno o njemu govori"; kaže njegova mentorica prof. Nives Triva.

Luka još ne može vjerovati da je na tom natjecanju zauzeo drugo mjesto:

"U prvom razredu gimnazije sam sudjelovao na natjecanju iz kemije. Onda sam jednu godinu pauzirao pa sam lani sudjelovao na natjecanju iz logike. Malo mi je nedostajalo da zauzmem neka od prvih mjesta pa sam ove godine odlučio to ponoviti i isplatilo se. To su uglavnom vrlo teški testovi, testovi zaključivanja i čuo sam da je ove godine bio nizak postotak riješenosti. Ja sam inače zaljubljen u matematiku, a logika je po mnogo čemu bliska. Volim rješavati zadatke i zaključivati. U tome uživam. Druge predmete koji se ne odnose na prirodne znanosti baš ne volim, a učim ih zbog uspjeha u školi", kaže taj talentirani mladić koji želi upisati matematiku na PMF - u u Zagrebu.

Pravi "frik" kada je riječ o prirodnim predmetima je i drugašica Klara Jurić koja kaže da jednostavno uživa u njima, da čita puno literature koja s eondosi na te teme, istražuje na internetu.

 

"Jako sam zadovoljna trećim mjestom iz kemije pa i četvrtim iz biologije. Testovi su bili teški, a posebno pokus s kojim sam se prvi put susrela i koji se uči u trećem razredu, ali dobro sam se snašla. Pripremala sam se s mojom mentoricom prof. Natalijom Hobar tri tjedna prije natjecanja. Kemiju i biologiju pa i fiziku jednostavno volim, to je nešto što mi dolazi iznutra, što me ispunjava", priča Klara.

 

Njezina mentorica Natalija  Bogadi objašnjava kako se pitanja na državnom natjecanju ne odnose na redovni školski sadržaj i kako su jako teška. "Stvarno je lijepo kada dobijete tako vrijednu i pametnu učenicu kao što je Klara. Iza njezinog uspjeha stoji puno truda, puno riješenih zadataka", ističe ona a mentorica iz biologije Ana Bogadi dodaje kako je ona preponosna na Klaru i njezinu četvrto mjesto, pogotovo kada se zna da su oni koji su osvojili prva tri mjesta inače pobjednici Olimpijade iz biologije.

 

Ove godine je na državnom natjecanju sudjelovalo 17 učenika. Uz Klaru i Luku to su Vice Perica, Kristijana Šarac i Tonino Šparada iz matematike, Marko Čubrić i Robert Kranjčec iz fizike, Franka Sunjka iz kemije, Iva Mučić, Ella Magdić i Matej Desanić iz astronomije te Stipe Burazer, Magdalena Zrnčić, Gabrijel Ukić, Ana Aužina i Mirna Lani Avdagić iz povijesti.  

Iz kategorije: Vijesti