Datum objave: 14. Svibanj 2019

Grad Šibenik proširio mogućnosti korištenja novca iz EU fondova pa će aplicirati i projekt obnove kazališta

Grad Šibenik proširio mogućnosti korištenja novca iz EU fondova pa će aplicirati i projekt obnove kazališta
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući uključivanju Šibenika u takozvano provođenje ITU mehanizama Šibenik će moći  europskim novcem financirati i neke važne projekte kao što je obnova kazališta što do sada nije mogao.
Ministrica regionalnog razvoja i Fondova EU Gabrijela Žalac, kako smo već pisali, uručila je jučer gradonačelniku Željku Buriću Odluku kojom se grad Šibenik s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Svrha donošenja Odluke je provedba pripremnih aktivnosti i ispunjenja preduvjeta za uspostavu novog urbanog područja sukladno važećem Zakonu o regionalnom razvoju u kojem će se provoditi ITU mehanizam u budućoj financijskoj perspektivi 2021.-2027., kao i priprema za novi višegodišnji financijski okvir Europske unije za isto razdoblje.

„Grad Šibenik od samih početaka maksimalno koristi sredstva Europske unije; niz projekata je realiziran i uspješno stavljen u funkciju, nekoliko ih je u postupku izgradnje, a vjerujemo da će upravo ITU mehanizam otvoriti dodatne mogućnosti za financiranje projekata koji su prioritetni gradu Šibeniku. ', rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Grad Šibenik će, sukladno Odluci definirati paket mjera koje treba provesti putem ITU mehanizma te pripremiti popis projekata iz područja urbanog razvoja koje će predložiti za financiranje. Indikativni dio bespovratnih sredstava koje će se dodijeliti gradu Šibeniku ovisit će o dostupnosti sredstava koje će biti na raspolaganju u okviru ITU mehanizma u naznačenom financijskom razdoblju.
Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi mjere održivog urbanog razvoja putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, novog mehanizma koji omogućuje korištenje EU sredstava iz različitih fondova i ulaganje tih sredstava u integrirane projekte kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.
Priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobile su 4 urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i 3 veća urbana područja: Zadar, Slavonski Brod, Pula, koji za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju preko 345 milijuna eura iz 3 europska fonda: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda u okviru 2 operativna programa: Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još 7 gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar.
 

Iz kategorije: Vijesti