Datum objave: 13. Svibanj 2019

Nova šansa za lokaciju bivšeg TEF -a:Potpisan sporazum "Batižele" između hrvatske vlade i Šibenika

Nova šansa za lokaciju bivšeg TEF -a:Potpisan sporazum "Batižele" između hrvatske vlade i Šibenika
Diana Ferić
Diana Ferić

Dva današnja događaja - potpisivanje Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi Razvojnog plana „Batižele“ i uručenje dokumenta ITU trebala bi, kako je najavio gradonačelnik Šibenika Željko Burić Šibenik lansirati Šibenik među najuspješnije i najrazvijenije gradove u Hrvatskoj.

Sporazum koji su danas u Šibeniku potpisali on i ministar državne imovine Goran Marić, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijele Žalac regulira partnerske odnose u novoj tvrtki Batižele koja raspolaže s terenom bvišeg TEF -a, a u kojoj Grad Šibenika ima oko 68 posto udjela.

 

„Ovo je najznačajniji trenutak suvremene povijesti grada Šibenika jer potpisivanjem Sporazuma reguliramo odnose na prostoru TEF-a čime se približavamo cilju stavljanja u funkciju najatraktivnijeg zemljišta na Jadranu. Rezultat je to mukotrpnog rada gradske administracije dugog punih šest godina uz pomoć Ministarstva državne imovine. Pred nama su slatke muke, faza pronalaska investitora na području TEF-a.“, kazao je gradonačelnik te zahvalio ministru Goranu Mariću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na angažmanu u iznalasku rješenja ove složene problematike. Istaknuo je da je 22 godine u TEF -u bio samo "čemer i jad", a i da se ono što s eradilo bolje da nije te da je jedino ova Vlada i njegova gradska uprava uspjela pronaći pravo rješenje  za novi život te zone koja je iznimno atraktivna jer je kontaktna zona sa šibenskom povijesnom jezgrom, a istodobno je u ulaz u NP Krka. 

„Projekt TEF-a, odnosno Batižele je projekt mandata Ministarstva državne imovine, a rješavanju jednog od najkompleksnijih slučajeva pristupili smo u suradnji s Gradom Šibenikom. Ovaj projekt donijet će gospodarski uzlet gradu Šibeniku, demografsko osvježenje i pomlađivanje te sam siguran da će ući u povijest grada“, istaknu je ministar Marić.

 

 

No to nije sve. Ministrica Žalac danas je gradonačelniku Buriću uručila dokument kojim se grad Šibenik utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027. kojim će na raspolaganju Šibeniku biti novac iz Kohezijskih fondova. Gradonačelnik Burić je objasnio da je time otvorena mogućnost da Šibenik koristi EU novac za neke projekte za koje do sada nije mogao,a to je primjerice izgradnja prometne okomice od Meteriza preko Šubićevca do grada ili gradnja dječjeg vrtića u Crnici. "Kada se uz  sve ovo što smo danas potpisali, otvorili i dobili uključi i nova investicija u Impol - TLM-u i dolazak novog vlasnika u Remontno brodogradilište Šibenik onda možemo reći da Šibeniku i njegovim građanima  zaista slijede sretni dani", dodao je gradonačelnik Burić.

 

Inače,  Sporazumom vezanim za Betižele utvrđeno je da ukupan iznos dokapitalizacije društva Batižele d.o.o., utvrđen Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 10. svibnja 2019. godine, iznosi 148.115.600,00 kn od čega Grad Šibenik sudjeluje s 53.040.600,00 kn, Republika Hrvatska sa 67.154.500,00 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 25.852.700,00 kn i Hrvatske vode s 2.067.800,00 kn.

Nakon povećanja temeljnog kapitala društva Batižele d.o.o. udio Grada Šibenika će sa početnih 100% iznositi 67,95%, a novi udioničari će postati Republika Hrvatska sa 22,64%, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 8,71% te Hrvatske vode s 0,70%.
 

 

Po završetku postupka dokapitalizacije u roku od 60 dana pripremit će se uvjeti za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji će se provesti sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom („Narodne novine“ br. 52/2018), a koji će trajati najmanje 60 dana. Pripremu i provedbu međunarodnog javnog natječaja provodit će Povjerenstvo sačinjeno od 5 članova od kojih će tri člana nominirati Grad Šibenik, a dva člana Ministarstvo državne imovine.


Grad Šibenik i Uprava društva TEF d. d, odlukom Gradskog vijeća od 20. lipnja 2018. godine usvojili su razvojni projekt „Batižele“, kako bi se omogućilo da svi vjerovnici, po jednakim uvjetima, sukladnim uobičajenim tržišnim uvjetima, naplate svoja potraživanja.
Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 2. kolovoza 2018. godine o prihvaćanju razvojnog projekta „Batižele” i stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu dionica TEF tvornica elektroda i ferolegura d. d., Šibenik iz 1998.g., utvrđena je obveza da se usklade iznosi državnih potraživanja kojima će se provesti povećanje temeljnog kapitala društva Batižele d.o.o. pretvaranjem ukupnih dospjelih državnih i gradskih potraživanja, prema Razvojnom projektu „Batižele“, u udjele u društvu nastalom u postupku podjele – odvajanje s osnivanjem.

U studenom 2018.g. u Sudskom registru Trgovačkog suda u Zadru –Stalna služba u Šibeniku, upisano je osnivanje društva Batižele d.o.o. nastalog u postupku osnivanja subjekta upisa podjelom društva TEF d.d..

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 10. svibnja 2019. utvrđen je usklađeni iznos potraživanja koje imaju Republika Hrvatska i druge pravne osobe prema društvu TEF-Tvornica elektroda i ferolegura d. d., Šibenik s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva „Batižele“ d.o.o., te su utvrđeni konačni iznosi dokapitalizacije društva „Batižele“ d.o.o.


  

Iz kategorije: Vijesti