Datum objave: 13. Svibanj 2019

Otvoren Interpretacijski centar šibenske katedrale u nazočnosti vladinih dužnosnika i crkvenih velikodostojnika

Otvoren Interpretacijski centar šibenske katedrale u nazočnosti vladinih dužnosnika i crkvenih velikodostojnika
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska katedrala tek počima pričati svoju priču na nov način svima koji zađu u ovu zgradu, kazao je danas, na otvaranju Interpretacijskog centra šibenske aktedrale "Cicitas sacra" u uređenoj palači Galbiani šibenski biskup monsinjor Tomislav Rogić. Na otvaranju i blagaslovu okupio se velik broj vladini dužnosnika na čelu s premijerom Plenkovićem, ali i crkvenih dostojanstvenika pokazuju i time značaj tog objekta za Šibenik i hrvatsku kulturu uopće.

 

 

U tom Interpretacijskom centru na moderan, multimedijalan način, primijenom najusvremenije tehnologije prikazano je sve što je bitno o šibeskoj katedrali, ali i baštini Šibenske biskupije.
Goreći uvodno, glavni vikar don Marinko  Mlakić je podsjetio na unutarnji duhovni izvor iz kojeg je izraslo nadahnuće koje je vodilo graditelje katedrale svetog Jakova, ali i, kako je kazao, sve svećenike u Šibenskoj biskupiji i sve ostale koji su pdržali projekt uređenja Interpretacijskog centra s ciljem da se šibenska katedrala predstavi u najljepšem svijetlu.

Biskup Rogiće je sva događanja otkako je 2016. godine projekt zamišljen do danas kada je otvoren Interpretacijski centar sažeo u nekoliko rečenica kojima je slikovito dočarao svu njhovu složenost:

 

"Nedumica je bilo isuviše, od potrage za ekipom koja je taj projekt provesti. Slijedila je molba tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića i gospodina Petrinca iz SAFO -ada ne odustanemo. Projekt smo potpisali u roku od 45 dana. Nizali su se potom brojni sastanci svećenika i stručnih ljudi, pa smo imali sreću što nam je bračni par Radulović sa suradnicima pristao voditi projekt. Slijedila je gotovo svakodnevna suradnja s konzervatorslim odjelom. Već nakon tri mjeseca radova otkriven je detalj na skrivenim gredama i trebalo je tražito promjenu projekta, pa su onda građevinske izmjene tražile promjenu postava. Trebalo je iznalaziti nova rješenja i tako sve do konca radova. Opis bi bio epskih razmjera kada bih sve htio dočarati. Partneri na projektu su Grad Šibenika, šibenska turistička zajednica i poduzeće Mihovil.d.o.o. Restaurirano je više od 90 umjetnina , kreirani su mnogui sadržaji i oznake koje upućuju prema katedrali i novom Interpretacijskom centru. Svima koji su sudjelovali jedno veliko hvala., svim svećenicima iz svih župa koji su prihvatili ovaj projekt i svoje stavili na čekanje", kazao je biskup nabrajajući mnoge od bivšeg biskupa Ante Ivasa, ekonoma biskupije don Božo Škender i stručnog suradnik na pripremi projekta Hrvoje Zekanović preko autora projekta i postava do vrijednih čistačica koje su skro do jutra čistile taj prostro i pripremile ga za otvaranje.

 

"Bitno je da koristeći EU fondove Hrvatska obnavlja sakralnu baštinu. Šibenik je svijetli primjer za to, ali ima ih više. nedavno je otvoren franjevački muzej u Vukovaru, a priprema se i još dosta projekata. Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za novu kulturni i turističku ponudu. Učinili ste puno da vam grad bude brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske"; istaknuo je u svom obraćanju premijer Plenković.

Gradonačelnik Burić je izrazio zadovoljstvo što je Šibenik kao grad s dva spomenika koja imaju markicu UNESCO -a dobio i Interpretacijski centar jednog od njih, šibenske katedrale, a ponovi je kako je unazad nekoliko godina obnovljeno nekoliko palača na trgu Medulić koje su bile derutne i time su stvoreni uvjeri za zapošljavanje 100 radnika.

 

Ovaj je projekt je najvećim dijelom financiran iz Eu fondova i to s oko 36,3 milijuna kuna, a u sklopu njega je provedeno je i niz edukativnih radionica za turističke djelatnike.
Interpretacijski centar je danas od 15 sati otvoren za posjetitelje.
 

Iz kategorije: Vijesti