Datum objave: 09. Svibanj 2019

Studij energetike u Šibeniku posjetili danas šibenski maturanti,ali i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras

Studij energetike u Šibeniku posjetili danas šibenski maturanti,ali i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras
Diana Ferić
Diana Ferić

Dan otvorenih vrata za javnost i zainteresirane učenike završnih razreda srednjih škola, koje očekuju upisi u visokoobrazovne institucije održan je danas u prostorima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora predstavili su gradonačelnik Željko Burić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr.sc. Gordan Gledec, bivši dekan FSB-a prof. dr.sc. Zvonimir Guzović te voditelj Studija prof. dr.sc. Marko Delimar.

„Kada govorimo o visokom obrazovanju, Grad Šibenik ne radi copy-paste studijskih programa već stvaramo novi koncept obrazovanja mladih. Prvenstveno mislim na tehnologije 21. stoljeća, tehničke studije i digitalne tehnologije.Raznolikost studijskih programa, početak izgradnje studentskog doma na Palacinu i podrška mladima pri stvaranju svojih poslova i razvoju inovacija nakon studija, prije svega kroz projekt Trokut, inicijative su koje ćemo nastaviti podržavati“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

„Iznimno mi je zadovoljstvo vidjeti da se dislocirani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu razvija u pravome smjeru. Mladi iz Šibenika i okolice imaju mogućnost pohađati kvalitetan studijski program, koji im kasnije otvara niz mogućnosti za zaposlenje ili dodatno školovanje. Energetika i obnovljivi izvori hit su danas u Europi i svijetu, u tim elementima zasniva se budućnost“, istaknuo je rektor Boras.

Dan otvorenih vrata Studija i ove godine je zainteresirao brojne učenike šibenskih srednjih škola za obilazak prostora Studija i razgovor o uvjetima upisa, a podijeljene su im i prigodne brošure.

Posjetiteljima je pružena mogućnost da direktno od studenata doznaju sve što ih je oduvijek zanimalo o energetskoj učinkovitosti, uštedama u domovima i općenito kvalitetnijem životu u lokalnoj zajednici. Građane je zanimalo kako smanjiti račune za struju, koliko su LED žarulje isplativije, kako smanjiti troškove grijanja i hlađenja, koje su prednosti obnovljivih izvora energije i zašto su u posljednje vrijeme oni toliko popularni. U sklopu programa održano je i predavanje na temu ‘Elektroenergetski sustav Krka – Šibenik 1985.’.

Šibenski Studij iduće akademske godine upisat će petu generaciju studenata, a prošle godine promovirana je prva generacija inženjera prvostupnika energetskih tehnologija.
 

Iz kategorije: Vijesti