Datum objave: 09. Svibanj 2019

Trajekt Aurelija još uvijek pluta kod Kornata i čeka tegljače da ga otegle u Split

Diana Ferić
Diana Ferić

Još uvijek nema službenih informacija je li otegljen feribot Aurelia talijanskog brodara SNAV koji je jutros na liniji Ancona – Split zbog olujnog juga kod Žirja doživio havariju te pluta budući da su mu otkazali motori. U firmi MSC krstarenja Hina doznaje kako je brod Aurelia, koji plovi pod ciparskom zastavom, zbog tehničkih problema zatražio pomoć tegljenja, kako javljaju mediji.

 

Među 250 putnika i 92 člana posade nema panike i, kako pokazuju neke fotografije s Facebook -a dobro su raspoloženi.

 

Brod koji je plutao kod Kornata i Žirja, a koji je trebao biti dotegljen u Šibenik iz tamošnje luke Muna, jutros nisu vidjeli s otoka. Potvrdio nam je to djelatnik šibenske lučke uprave Nikica Šižgorić rekavši kako je čuo da su komande brodu otkazale nekoliko milja od Blitvenice i da je po svemu sudeći u pogonu ostao samo jedan motor. – Znam da su se brodovi zbog jakog juga morali vratiti, a prema prognozama jugo će se smiriti u popodnevnim satima. Bilo je ovdje i većih valova i juga, no i ovo je nevrijeme na moru problem za tegljenje broda Aurelia. Mislim da će brod prije prema Zadru nego prema Šibeniku i da ga možda već nosi prema dugom otoku – rekao je za Večernji list djelatnik Šibenske lučke uprave u telefonskom razgovoru. Prema najnovijim informacijama brod će biti dotegljen u Zadar iako nam to lučki kapetan Alen Rukavina nije mogao potvrditi i prema pomorskim aplikacijama vidi se da brod pluta u visini Telašćice, odnosno Dugog otoka na granici zadarskog arhipelaga i teritorijalnih voda, piše Večernji list.

Kako Hina doznaje, pokraj Aurelije nalazi se veliki trgovački brod pod stranom zastavom koji pomaže kolegama na Aureliji. Doznaje se i da na brodu nema ozlijeđenih niti je itko zatražio liječničku pomoć. Putnici imaju hranu, većinom je riječ o Talijanima, no ima i hrvatskih putnika te djece. Na brodu se nalazi oko 250 putnika i 50 vozila. Slobodna Dalmacija javlja i kako su se dva ''Brodospasova'' tegljača, koja su jutros isplovila prema trajektu, morala vratiti u šibensku luku zbog jakog juga. Prema Aureliji uskoro bi trebala biti upućena dva tegljača iz zadarske luke Gaženica.

Na trajektu je i putnica Jelena Bura. – Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ni o čemu nije obavijestio, a kad smo vidjeli da se ne miče brod, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti – rekla je za Slobodnu Dalmaciju. Dodala je kako se trenutačno nalaze u blizini Kornata. – Dosta nas valja, evo, ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko – poručila je Jelena i dodala da nema nikakve panike među putnicima. HRT javlja kako su na brodu i 92 člana posade.

Šef Lučke kapetanije Šibenik Robert Baljkas kazao je za N1 kako dva pogonska stroja ne rade te da na brodu ne mogu sami otkloniti kvar pa su zatražili pomoć. Kazao je i kako je prema njima krenuo tegljač iz Zadra koji bi trebao stići za oko dva sata. Kazao je kako nema ozlijeđenih te da nitko nije ugrožen. Dodao je kako nije tražena evakuacija i da je jugo u slabljenju. – Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukavanja ili bilo čega sličnog – rekao je Baljkas. Tegljaču bi trebalo između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke, javlja N1. – Pokvario se pogonski motor i u tijeku je tegljenje na sigurno. Putnici su upoznati sa svime, oni nisu ugroženi. Uredno im je poslužen doručak, a dobit će i ručak – poručili su iz talijanske tvrtke Snav za 24 sata i dodali kako očekuju da će u popodnevnim satima biti u Splitu.

FOTO:Facebook /HRT
 

Iz kategorije: Vijesti