Datum objave: 06. Svibanj 2019

Otvoreno s prvi ljudima HPB -a u Šibeniku o gužvama,pritužbama građana,"porođajnim mukama" spajanja

Otvoreno s prvi ljudima HPB -a u Šibeniku o gužvama,pritužbama građana,"porođajnim mukama" spajanja
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska poštanska banka i službeno je od 1. travnja preuzela šibensku Jadransku banku koja je nestala kao brend. Pohvalili su se da je to bila najbrže provedeno spajanje dviju banaka u Hrvatskoj, no klijenti bivše Jadranske banke, sada Hrvatske poštanske banke na svojoj koži su osjetili niz porođajnih muka tog pripajanja, višesatna čekanja pred šalterima, dugotrajne obrade pa i neke zbrke s računima. Zašto je to tako upitali smo Sandru Duvančić, direktoricu HPB-ovog Regionalnog centra za gospodarstvo Šibenik i Borisa Babić, direktor HPB-ovog Regionalnog centra za stanovništvo Šibenik s kojima smo popričali o tim temama jer nas je zanimalo jesu li ti problemi bili rezultat nedovoljne i nepravodobne pripreme ili neminovnost takvih postupaka:

Hrvatska poštanska banka se pohvalila kako je pripajanje Jadranske banke bilo među najbržim i najučinkovitijim do sada u Hrvatskoj. Što to znači?

Babić: Ne samo da je pripajanje Jadranske banke Hrvatskoj poštanskoj banci bilo među najbržim i najučinkovitijim u hrvatskom bankarstvu do sada, već bih prvenstveno naglasio uspješno i brzo restrukturiranje JABA-e kojoj je nakon sanacije bio potreban vlasnik spreman omogućiti nastavak poslovanja. Za proces pripajanja istaknuo bih naš informatički tim koji je imao posebnu ulogu kao i sve djelatnike JABA-e i HPB-a koji su proveli ovaj zahtjevni projekt.

Duvančić: Intenzivan rad naših timova vezan uz migraciju podataka, usklađivanje pravilnika, procedura i proizvoda rezultirao je time da je u samo osam mjeseci završen veliki posao, a klijenti su dobili veće mogućnosti suradnje, korištenja novih usluga i pogodnosti.

Kada bi se pak pitali klijente banke, posebno građane oni se možda ne bi s tim složili s obzirom na to koliko su prvog tjedna nakon pripajanja, dakle od 1. travnja čekali na podizanje novca na šalterima ili neku drugu jednostavnu uslugu. Zašto se te gužve nisu mogle izbjeći?

Babić: Prvi dan nakon pripajanja bio je dan uhodavanja i za nas i za naše klijente. Važno je da klijentima uvijek možemo dati pravovremenu informaciju i da smo vrlo brzo omogućili korištenje usluga bez poteškoća i dužeg čekanja. I dalje ćemo raditi sve kako bismo ponudili još bolju i bržu uslugu i izbjegli povremene gužve koje nastaju u 'špicama'. Cilj Banke i moj osobni cilj su zadovoljni klijenti i zadovoljni djelatnici.

Neki misle da ste prebrzo krenuli u rad kao jedinstvena banka i da vaše službe nisu bile dovoljno pripremljene. Kakav je Vaš stav iz drugog, vašeg kuta gledanja?

Babić: Nužno je bilo da jedinstvena banka što prije započne rad s bržim procesima i poslovanjem prilagođenim suvremenim bankarskim trendovima kako bi konkurirala na tržištu. Odgađanje se ne bi dobro odrazilo na poslovanje.

Duvančić: Poslovnim klijentima ponuđene su nove usluge koje nisu imali prilike koristiti u Jadranskoj banci; to su unapređeni proizvodi koji pružaju više mogućnosti za njihovo poslovanje s Bankom i naš je posao da s njima gradimo čvršću i stabilniju suradnju na duge staze.

 

Hrvatska poštanska banka donosi niz promjena u odnosu na ono kako je funkcionirala Jadranska banka, pogotovu kada je riječ o internetskom bankarstvu. Koliko dosadašnji klijenti Jadranske banke koji su sada vaši klijenti koriste te tehnološke mogućnosti koje vama pojednostavljuju posao, a njima jamče da lakšu i brže dođu do usluge koju trebaju?

Babić: Sve je veći interes naših klijenata u Regionalnom centru Šibenik za ugovaranje internetskog i mobilnog bankarstva. Činjenica je da mHPB nudi velike mogućnosti za jednostavno i brzo financijsko poslovanje, to je usluga koja u Banci najbrže raste i siguran sam da će i broj korisnika kod nas potvrditi takav trend.

Što je sa šibenskim tvrtkama? Koliko one koriste internetsko bankarstvo, a koliko se još puno stvari radi „pješke“, ručno?

Duvančić: Digitalno bankarstvo je jedan od naših prioriteta i željeli bismo da se što više poduzetnika u Šibeniku i našoj županiji odluči za taj način poslovanja. Zato naš Regionalni centar za gospodarstvo Šibenik organizira Dane otvorenih vrata kako bismo educirali poslovne klijente o svim novim uslugama, oni će uštedjeti i vrijeme i novac, poslovat će jednostavnije, a mi ćemo imati zadovoljne klijente. Dani otvorenih vrata su prilika i za druge teme s klijentima, njihova pitanja o financiranju i razvojnim planovima.

Možete li nam u brojkama predstaviti kako je izgledao taj početak rada - koliko ste kartica poslala na privatne adrese, koliko vam se vratilo i slično?
Babić i Duvančić: Poslali smo oko 40 tisuća kartica, minimalan broj se vratio.

Neki su zamjerili to što ste pozatvarali veći dio poslovnica Jadranske banke u Šibeniku. Pretpostavljam da je razlog vrlo prozaičan, a to je ekonomska logika?

Babić i Duvančić: Već su uprave JABA-e i HPB-a objasnile da je racionalizacija poslovne mreže bila neophodna te da su zatvorene poslovnice za koje nije bilo ekonomskog opravdanja. Banka mora biti odgovorna i prema dioničarima od kojih je najveći Republika Hrvatska. Važno je da klijentima osiguramo stalnu uslugu, mi smo najdostupnija banka u Hrvatskoj – 12 regionalnih centara, 58 poslovnica i više od 1000 ureda Hrvatske pošte čine najveću distributivnu mrežu za pružanje bankarskih usluga.

Što je s brojem zaposlenih? Koliko ste zaposlenika Jadranske banke zadržali, a koliko ih je otišlo i na koji način – sporazumno, u prijevremenu mirovinu…
Babić i Duvančić: U Šibeniku smo osnovali jedan od najvećih HPB-ovih regionalnih centara, iza Zagreba, Splita i Osijeka. Ovo je za HPB iznimno važna regija i kako bi se zadržao što veći broj radnih mjesta dio funkcija je decentraliziran tako da su, uz zaposlenike Regionalnog centra, u Šibeniku nastavili raditi i drugi sektori.

Kakvi su vam planovi s vašim centrom u Šibeniku?

Sandra Duvančić: Regionalni centar za gospodarstvo Šibenik ima više od 2000 klijenata- poduzetnika. Naš je zadatak dobro poznavati potrebe klijenata i na njih odgovoriti primjerenim proizvodima i uslugama, ali i poticati ih na nove poslove. Imamo odličnu ponudu, značajne pogodnosti za financijsko poslovanje poduzetnika, jednostavno bankarstvo, nastojimo našim klijentima pružiti i savjete, usmjeriti ih kad je potrebno, pomoći kad zapnu na projektima.

Poznato je da su mnogi klijenti u vrijeme sanacije Jadranske banke, posebno poduzeća, otišla u druge banke. Imate li već određene mjere kojima ćete ih pokušati vratiti odnosno, u jednoj rečenici, koje su vaše komparativne prednosti u odnosu na druge banke koje djeluju u Šibensko - kninskoj županiji?

Sandra Duvančić: Poslovnim klijentima na raspolaganju je isti tim koji ih je i do sad pratio i vodio u poslovanju. Mi poznajemo lokalne klijente i upravo u tome vidimo našu najveću prednost. Naš Sektor za poslovanje s malim i srednjim poduzećima u svim je regijama ambiciozno krenuo s planom da HPB postane najjača poduzetnička banka u Hrvatskoj. Mi u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji imamo i znanje i usluge i želju da to postignemo s našim sadašnjim i klijentima koji će nam se pridružiti.
 

Iz kategorije: Vijesti