Datum objave: 03. Svibanj 2019

Djeca s teškoćama iz Centra Šubićevac prvi put sudjelovala na hodočašću u Lourdesu

Djeca s teškoćama  iz Centra Šubićevac prvi put sudjelovala na hodočašću u Lourdesu
Diana Ferić
Diana Ferić

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" proljetne su praznike proveli na hodočašću u Lourdesu, u organizaciji udruge Dječja udruga hrabrost iz Zagrebai to je je prvi put da su s tom udrugom putovala djeca s teškoćama u razvoju iz Šibensko - kninske županije. Cilj je udruge osnovati stalnu šibenski grupu kako bi i djeca s našeg područja redovno dobila priliku za takvo iskustvo.

 

Hodočašće je organizirala Dječja udruga hrabrost iz Zagreba, poznatija pod nazivom DUH, osnovana 2003. godine, čiji je cilj jačati samostalnost i samopouzdanje svojih korisnika, djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, raznim zabavno-edukativnim aktivnostima koje organiziraju tijekom cijele godine, a glavna im je aktivnost međunarodno hodočašće u Lourdes.
Svake godine u vrijeme proljetnih praznika organizira se Hodočašće povjerenja djece s teškoćama u razvoju (eng. handicapped children pilgrimage trust – HCPT). Istoimena udruga „HCPT” osnovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1956. godine. Iz nje se razvila udruga The Irish Pilgrimage Trust koja prva samostalno putuje s djecom s teškoćama u razvoju u Lourdes, a u kasnijim godinama pomaže udrugama u drugim dijelovima svijeta da se priključe ovom pokretu. Pomoću irske udruge, u Hrvatskoj je prije 16 godina osnovana Dječja udruga hrabrost.

 

Ove je godine, u organizaciji udruge DUH, u Lourdes putovalo tridesetak djece s teškoćama u razvoju sa svojim volonterima, voditeljima grupa, medicinskim sestrama i duhovnicima, a prvi je put okupljena i grupa mladih, tzv. Youth group, čiji su članovi maturanti i brucoši koji su se ovom prigodom učili volontiranju družeći se s korisnicima.
Uz tri zagrebačke grupe i jednu varaždinsku, ove je godine prvi put putovala šibenska grupa: učenici Centra „Šubićevac“: Anđela, Marija, Mateo i Aleksandar, radnici Centra - volonteri: nastavnice Marijana Gladović i Ivana Vrljac, edukacijska rehabilitatorica Anamarija Tadin, asistent u nastavi Niko Blažević, duhovnik Ante Škugor, medicinska sestra Antonija Štampalija, volonterka Ana Pokrajčić i voditeljica grupe Matilda Čakarić. Namjera je udruge DUH osnovati trajnu šibensku grupu, okupiti volontere i djecu s teškoćama u razvoju s našeg područja koji bi putovali na hodočašće, stoga se nadamo da će naša iskustva biti korisna.
 

U šest dana zajedničkog hodočašća, sve je bilo prilagođeno potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju.
Svakoga dana djeca su odlazila na mise koje su odjekivale pjesmom i veseljem, a „mir s tobom“ davao se zagrljajima umjesto rukovanjima. Prvi je put organizirana misa na hrvatskom jeziku u spilji ukazanja, djeca su sudjelovala u irskoj i u međunarodnoj misi na kojima su pronijeli i hrvatsku zastavu, a u ostale dane mise su vodili svećenici koji su pratili pojedine grupe iz Hrvatske. Posebno je dirljiva bila misa posljednjeg dana boravka u Lourdesu, kada su svi koji su željeli izrazili svoje zahvale.


Mladi su hodočasnici sudjelovali u procesiji svijeća i u pobožnosti križnoga puta, razgledali su svetište, posjetili kupke sa svetom vodom, svaka je grupa ukrašavala veliku uskrsnu svijeću svojim crtežima i porukama i zapalila ju u svetištu, a svatko je zapalio i vlastitu, manju svijeću, uz osobnu molitvu.
 

 

Ovo je hodočašće zaista bilo vrijedno iskustvo za sve – uz duhovni rast mnoga su djeca dobila priliku prvi put putovati bez pratnje roditelja, naši su učenici prvi put putovali zrakoplovom, stekli su nove poznanike i prijatelje među drugim korisnicima, odraslim volonterima i volonterima iz grupe mladih i vratili se u Šibenik prepuni dojmova koji neće tako skoro izblijedjeti. Nama odraslima ovo je bila prilika družiti se s djecom na neki drugi način od onoga uobičajenog, na način koji razvija zajedništvo na mnogo višoj razini.
 

Iz kategorije: Vijesti