Datum objave: 30. Travanj 2019

Zlarin ne prestaje biti zanimljiv ekolozima:Stižu studenti, istraživači bioraznolikosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Zlarin postaje sve zanimljivi kao prvi hrvatski otok bez plastike i primjer razvoja na temelju održivog turizma.

 

Tako će studenti udruge BIUS s Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu boravit će na Zlarin od 1.5 do 8.5 u sklopu Istraživačko – edukacijskog projekta: "Insula Auri 2019".

 

Istraživačko - edukacijski projekti predstavljaju dvadesetogodišnju tradiciju udruge BIUS, a ove godine su na poziv francuske Udruge SMILO (Small Island Organization), odlučili provesti upravo na Zlarinu. SMILO od 2016. provodi inicijativu etiketiranja Zlarina kao održivog otoka. U tom cilju do sada su provedene brojne aktivnosti, a BIUS će svoj doprinos dati istraživanjem sveukupne bioraznolikosti otoka i okolnog podmorja.
Cilj istraživanja biti će primarno usmjeren na određivanja „nultog stanja“ ekosustava. Studenti će u suradnji sa svojim mentorima i profesorima provesti inventarizaciju biljnog i životinjskog svijeta te kartiranje staništa prema Direktivi o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore (92/43/EEC; 92/43/EEZ) i Pravilniku o popisu stanišnih tipova, karti staništa te ugroženim i rijetkim stanišnim tipovima (NN 88/14). Uz to posebna pažnja će se obratiti na vrste i staništa za koje je procijenjeno da mogu biti od velikog značaja za daljnje napore u očuvanju bioraznolikosti otoka Zlarina.

 

Bitan dio ovog projekta je i edukacija učenika i lokalnog stanovništva koja će se odvijati u suradnji sa osnovnim i srednjim školama šibensko-kninske županije te Odborom za održivi razvoj otoka Zlarina. Studenti će održati predavanja i radionice o važnosti očuvanja bioraznolikosti, održivom razvoju te ostalim temama vezanim za projekt. Učenici područne Osnovne škole Zlarin će osim toga imati priliku sudjelovati na terenskim istraživanjima pojedinih studenata u sklopu terenske nastave.
Detalje o nastavku projekta možete pratiti na službenim stranicama udruge BIUS i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

Suradnici na projektu:
Biološki odsjek Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu
The Small Islands organisation (SMILO)
Šibensko – Kninska županija
Turistička zajednica Zlarin
Mjesni odbor Zlarin
Odbor za održivi razvoj otoka Zlarina
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Udruga Hyla
Društvo istraživača mora 20.000 milja
Hrvatsko biološko društvo (HBD)
Ljetna tvornica znanosti
Područna osnovna škola Zlarin
Osnovna škola Jurja Šižgorića
Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik

 

Iz kategorije: Vijesti