Utorak, 30 Travanj 2019 17:05

Zlarin ne prestaje biti zanimljiv ekolozima:Stižu studenti, istraživači bioraznolikosti

Napisala: 
Zlarin ne prestaje biti zanimljiv ekolozima:Stižu studenti, istraživači bioraznolikosti

Zlarin postaje sve zanimljivi kao prvi hrvatski otok bez plastike i primjer razvoja na temelju održivog turizma.

 

Tako će studenti udruge BIUS s Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu boravit će na Zlarin od 1.5 do 8.5 u sklopu Istraživačko – edukacijskog projekta: "Insula Auri 2019".

 

Istraživačko - edukacijski projekti predstavljaju dvadesetogodišnju tradiciju udruge BIUS, a ove godine su na poziv francuske Udruge SMILO (Small Island Organization), odlučili provesti upravo na Zlarinu. SMILO od 2016. provodi inicijativu etiketiranja Zlarina kao održivog otoka. U tom cilju do sada su provedene brojne aktivnosti, a BIUS će svoj doprinos dati istraživanjem sveukupne bioraznolikosti otoka i okolnog podmorja.
Cilj istraživanja biti će primarno usmjeren na određivanja „nultog stanja“ ekosustava. Studenti će u suradnji sa svojim mentorima i profesorima provesti inventarizaciju biljnog i životinjskog svijeta te kartiranje staništa prema Direktivi o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore (92/43/EEC; 92/43/EEZ) i Pravilniku o popisu stanišnih tipova, karti staništa te ugroženim i rijetkim stanišnim tipovima (NN 88/14). Uz to posebna pažnja će se obratiti na vrste i staništa za koje je procijenjeno da mogu biti od velikog značaja za daljnje napore u očuvanju bioraznolikosti otoka Zlarina.

 

Bitan dio ovog projekta je i edukacija učenika i lokalnog stanovništva koja će se odvijati u suradnji sa osnovnim i srednjim školama šibensko-kninske županije te Odborom za održivi razvoj otoka Zlarina. Studenti će održati predavanja i radionice o važnosti očuvanja bioraznolikosti, održivom razvoju te ostalim temama vezanim za projekt. Učenici područne Osnovne škole Zlarin će osim toga imati priliku sudjelovati na terenskim istraživanjima pojedinih studenata u sklopu terenske nastave.
Detalje o nastavku projekta možete pratiti na službenim stranicama udruge BIUS i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

 

Suradnici na projektu:
Biološki odsjek Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu
The Small Islands organisation (SMILO)
Šibensko – Kninska županija
Turistička zajednica Zlarin
Mjesni odbor Zlarin
Odbor za održivi razvoj otoka Zlarina
Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce
Udruga Hyla
Društvo istraživača mora 20.000 milja
Hrvatsko biološko društvo (HBD)
Ljetna tvornica znanosti
Područna osnovna škola Zlarin
Osnovna škola Jurja Šižgorića
Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik

 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!