Datum objave: 25. Travanj 2019

Vlada nudi su poduzetnicima financijske potpore ako žele većim plaćama zadržati mlade stručnjake

Vlada nudi su poduzetnicima financijske potpore ako žele većim plaćama zadržati mlade stručnjake
Diana Ferić
Diana Ferić

Vlada je u četvrtak prihvatila dvogodišnji plan provedbe Garancije za mlade, u svrhu bolje zapošljivosti mladih do 30. godine života i njihove brže aktivacije na tržištu rada.
Cilj je da sve osobe mlađe od 30 godina dobiju kvalitetnu ponudu za posao ili da im se omogući nastavak obrazovanja, naukovanje ili pripravništvo u roku od četiri mjeseca od gubitka radnog mjesta ili prestanka formalnog obrazovanja .

 

Riječ je o međusektorskoj podršci mladima prilikom prelaska iz obrazovanja na tržište rada, te se očekuje da će ona omogućiti veću motiviranost mladih za traženje posla i zapošljavanje, kao i brzu nadogradnju njihovih znanja i vještina koje su stekli tijekom obrazovanja.
Plan provedbe Garancije za mlade u razdoblju od 2019. do 2020. ujedno je i pretpostavka za korištenje sredstava Inicijative za zapošljavanje mladih te sredstava

 

Europskog socijalnog fonda namijenjenih za provedbu Garancije za mlade.

 

Korisnici mjera iz Garancije mogu biti mladi u dobnoj skupini do 30 godina, koje ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih.
Ministar rada Marko Pavić istaknuo je da je Garancija za mlade instrument kojim je Hrvatskoj od 2014.do 2020. na raspolaganju dvije milijarde kuna iz EU fonda, a do sada su tim sredstvima većinom financirane mjere aktivne politike zapošljavanja.

 

Posebno je istaknuo da je Hrvatska smanjila stopu nezaposlenosti mladih s gotovo 50 posto na 21 posto. Prošle dvije godine u tu se svrhu investiralo preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u planu za 2019. i 2020. je dodatnih 400 milijuna kuna.

 


 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: