Datum objave: 17. Travanj 2019

Pedesetak potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano ovih dana u Šibeniku i Kninu

Pedesetak potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano ovih dana u Šibeniku i Kninu
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se u posljednjoj akciji upisa u Šibeniku 35, a u Kninu 21 potencijalnu darivatelj, priopćili su iz te zaklade. Među njima su i lokalni političari Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika i Ivan Bašić, tajnik Županijskog SDP -a.

 

Te je akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina održala je u suradnji s u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka Šibenik i dr. Danći Mihovilčević te Udrugom navijača Hrvatske nogometne reprezentacije Sinovi Oluje i Gradskim društvom Crvenog križa Knin kako bi se pomoglo oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima.

 

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

 

„Tijekom dvanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 61.606 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 102 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 102 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život“; ističu u Zakladi Ana Rukavina.
  

Iz kategorije: Vijesti