Datum objave: 16. Travanj 2019

Nakon osam sati ugašen požar u katedrali Notre Dame, Macron kaže da je najgore izbjegnuto

Diana Ferić
Diana Ferić

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati borbe s vatrom, objavili su pariški vatrogasci

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva, piše tportal.

'Najgore je izbjegnuto', izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.'Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda', izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.Što je uzrok požara nije poznato, a BBC je objavio kako je moguće da je povezan s radovima na renoviranju objekta.

 

Naime, prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati. a sad joj prijeti potpuno uništenje u požaru.
The Guardian je javio da istražitelji vjeruju, temeljem preeliminarne istrage, kako je do požara došlo slučajno.

U jednom trenutku tijekom dramtične večeri Andre Finot, glasnogovornik katedrale, kazao je kako 'čitava katedrala gori' i kako 'ništa neće od nje ostati'.Slično je tvrdio i zamjenik ministra MUP-a Laurent Nunez kazavši kako nije siguran da će uspjeti spasiti katedralu. Nešto kasnije svoju izjavu je korigirao dodavši da je nešto optimističniji, ali i oprezan po pitanju konačenog raspleta katastrofalnog požara.Jean-Claude Gallet, glavni zapovjednik pariških vatrogasaca, naveo je da su dvije trećine krova uništene, te da je je jedan vatrogasac ozlijeđen, ali i da će cijelu noć ostati na požarištu sve dok vatra u potpunosti ne bude ugašena.


Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo situaciju je opisala kao 'užasan požar' dok je Emmanuel Macron, francuski predsjednik, otkazao je svoje planirano obraćanje naciji.Macron je na mjestu požara, gdje se susreo s visokim policijskim službenicima. naveo kako je dio njega kao i svih njegovih sunarodnjaka večeras (ponedjeljak) izgorio.Dodao je kako je najgore izbjegnuto i kako će 'katedralu zajedno obnoviti' najvivši kako će biti pokrenuta međunarodna kampanja za prikupljanje novca za obnovu, prenosimo s tportala.

 

Iz kategorije: Vijesti